Petak, 17 rujna, 2021

Josipović: Grabar-Kitarović treba dobro odmjeriti do koje mjere smije otvarati unutrašnje pitanje BiH

Nemojte propustiti

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da, s obzirom na ranija iskustva, aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović treba biti jako oprezna prilikom susreta s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Glavna tema razgovora Grabar-Kitarović i Erdoana bit će stanje u BiH, ali i izmjena Izbornog zakona.

– Svaki doprinos je dobrodošao, ali tu treba biti jako oprezan jer se Hrvatska znala nasukati kad se miješala u unutrašnju politiku BiH – kazao je Josipović za N1.

Prema njegovim riječima, aktuelna predsjednica Hrvatske treba jako dobro odmjeriti do koje mjere smije otvarati unutrašnje pitanje BiH.

– Lično bih tu bio vrlo oprezan i pazio da Hrvatska ne uđe u crveno, u miješanje u unutrašnje pitanje trećih zemalja – kazao je Josipović.

Kad je u pitanju promjena izbornog zakonodavstva u BiH, ocjenjuje kako se rješenje ne smije tražiti izvan BiH.

– Bitno je znati da ne postoji rješenje izvan zemlje, rješenje za BiH mora biti nađeno u samoj BiH. Sve države ili politike se moraju odreći ambicije da BiH izvana nametnu rješenje. Tamo sve tri strane imaju svoje strahove, ambicije i pluseve. Nadam se da je predsjednica svjesna limita koji ima.

Razgovori Hrvatske i Turske o unutrašnjem zakonodavstvu BiH nemaju nikakvih izgleda. Neće se to dogoditi, to je potpuna naiva, to se mora provesti u BiH između svih strana – dodaje Josipović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo