Subota, 19 lipnja, 2021

Josipović u Tuzli: Ulazak Hrvatske u EU povoljno će djelovati i na BiH

Nemojte propustiti

Hrvatski predsjednik, tokom dvodnevne posjete BiH i sastanaka sa državnim vrhom u Sarajevu, danas posjetio Brčko i Tuzlu

josipovic-tuzlaPredsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, drugog dana službene posjete Bosni i Hercegovini, boravi u Tuzli gdje se sastao sa načelnikom općine Tuzla Jasminom Imamovićem, premijerom Seadom Čauševićem i ostalim zvaničnicima.

Josipović je nakon sastanka obišao grad, poklonio se žrtvama najveće tragedije u historiji Tuzle, na tuzlanskoj Kapiji, kada je od jedne granate 25. maja 1995. poginula 71 osoba, uglavnom mladi. On je položio vijenac na spomen-obilježje stradaloj tuzlanskoj mladosti i zapalio svijeću.

Obraćajući se medijima, hrvatski predsjednik je poručio da će nastaviti saradnju sa BiH i Tuzlanskim kantonom.

U pratnji načelnika Imamovića i delegacije, Josipović je posjetio i kompleks Panonskih jezera u Tuzli.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je u prvoj posjeti BiH od stupanja njegove zemlje u članstvo Evropske unije 1. jula, danas ranije je posjetio Brčko gdje je u pratnji gradonačelnika Ante Domića i šefa Delegacije Europske unije u BiH Petera Sorensena obišao most koji povezuje Brčko i Gunju.

Josipović je poručio kako je unutarnji razvoj zemlje u rukama BiH, ali kada je riječ o odnosima dviju zemalja, izrazio je uvjerenje da će se područje saradnje širiti i da će hrvatski ulazak u Evropsku uniju povoljno djelovati i na BiH.

Josipović je posjetu BiH započeo jučerašnjim sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članovima Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem. Na konferenciji za novinare nakon sastanaka s predstavnicima državnog vrha BiH, Josipović je kazao kako je BiH za Hrvatsku važan partner, susjed i prijatelj i obećao kako gradnja Pelješkog mosta, koji će spojiti dva dijela hrvatskog teritorija u južnoj Dalmaciji, ničim neće ugroziti BiH.

Hrvatski predsjednik prisustvovao je i prijemu koji je u njegovu čast priredila ambasada Republike Hrvatske u BiH, kao i večeri čiji je domaćin bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

(Novovrijeme.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo