Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Jovanović: Njemačkoj smetaju entiteti u BiH i žele ih svesti na provincijske okruge

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Bivši šef jugoslovenske diplomatije, Vladislav Jovanović smatra da Njemačka želi centralizovanu i građansku BiH u kojoj bi entiteti bili poput provincijskih okruga

Cilj Njemačke kada su u pitanju Srbija i BiH jeste da ove dvije države potpuno i ad-hok usklade svoju spoljnu politiku s onom koja se vodi u Berlinu i Briselu, bez obzira na nacionalne i strateške interese koje one imaju u kontekstu zaoštrenih odnosa Istoka i Zapada. Vjeruje da njemački kancelar u Srbiju dolazi sa skinutim rukavicama i jasnom namjerom da se izvrši konačni pritisak na zemlje koje u agresiji Rusije na Ukrajinu nisu na strani Zapada.

Upravo se čita:  Grad Zenica će interventno uplatiti 20.000 KM za sanaciju štete u 'Domu za stara lica Zenica'

Kaže ovo u bivši šef jugoslovenske diplomatije, Vladislav Jovanović, analizirajući predstojeću posjetu njemačkog kancelara Olafa Scholza Srbiji.

– Prva stavka jeste Kosovo. Stav Njemačke jeste da je to gotova stvar oko koje se ne može više diskutovati. Scholz želi skinuti sa dnevnog reda Kosovo i staviti tačku na to otvoreno pitanje. Isto je i sa BiH, odnosno RS – om. Ona im smeta, jer žele centralizovanu i građansku BiH u kojoj bi entiteti bili poput provincijskih okruga, kazao je on.

Upravo se čita:  Gorivo 30 feninga skuplje: Kako trgovci i naftaši pokušavaju da prevare građane

Drugi cilj je prema njegovom mišljenju želja da cijela NATO “pozadina” bude pod njihovom kontrolom.

Kada je treća stvar u pitanju koju će njemački kancelar staviti na sto, Jovanović vjeruje da će tražiti da i Srbija uvede sankcije Rusiji, odnosno da svoju spoljnu politiku uskladi sa evropskom.

“Zapadne diplomate na tome insistiraju, navodeći kako bi Srbija na taj način pokazala da je i dalje privržena evropskom putu. Postavljaju se ultimatumi i sve otvorenije prijeti. Ali vidjećemo šta će od svega toga biti. Nisam baš uvjeren u to da će Srbija podleći tim pritiscima, baš kao ni Republika Srpska. Teška su vremena i neće biti lako, ali treba izdržati, jer neće ovo dovijeka trajati”, kazao je Jovanović.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo