Petak, 14 svibnja, 2021

Jučerašnji potres u Turbetu uznemirio građane: “Još jedan ovakav zemljotres i ovoj zgradi je kraj”

Nemojte propustiti

Jučerašnji potres je najjači koji je pogodio našu zemlju u proteklom periodu.

Jak potres, prema ažuriranim mjerenjima Europskog centra jačine 4,8 stepeni po Rihteru, pogodio je područje središnje BiH, s epicentrom u blizini Travnika, a osjetio se i u svim krajevima države. Potres je izazvao manju materijalnu štetu na objektima, ali i uznemirenost građana.

U Turbetu kažu kako ne pamte veći zamljotres.

– Zatreslo se, svi smo izletjeli iz zgrade, baš smo se prepali. Nikad ovo nismo doživjeli. Za ove svoje godine nisam upamtila veći strah, kaže jedna stanovnica Turbeta, dok njen sugrađanin dodaje:

Foto: TNT portal

– Još jedan jači zemljotres ovoj zgradi je kraj, niko ništa u nju nije uložio već 25 godina, rekao je on.

Podrhtavanje tla osjetilo se u Sarajevu, Zenici, Bugojnu i okolnim mjestima, ali i u susjednoj Hrvatskoj.

Prema prvim podacima, potres nije izazvao veću materijalnu štetu. No zabilježeni su manji odroni na putu prema Gostilju, a zbog odrona stijena put od Travnika prema Galici, zbog sigurnosti, trenutno je zatvoren za saobraćaj. Na nekoliko objekata zabilježeno je pucanje zidova i inventara, te urušavanje krovova i dimnjaka.

Inače, ovo je najjači zemljotres koji je pogodio našu zemlju u proteklom periodu.

Novi potres na ovom području probudio je jutros građane u srednjoj Bosni.

Kako javlja Euromediteranski seizmološki centar epicentar jutrošnjeg zemljotresa bio je u srednjoj Bosni na Vlašiću, a iznosio je 3,3 stepena po Rihteru.

Zemljotresi ove jačine uglavnom ne izazivaju materijalnu štetu, ali s obzirom da dolazi nakon jučerašnjeg jačeg potresa, građani su na oprezu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haški sud: Odbijen prigovor na odluku da zločinac Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Advokat Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS...

Možda vas zanima i ovo