Utorak, 22 lipnja, 2021

“Jupiterov plod” koji štiti srce, jača imunitet i njeguje kožu

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Ne samo da je ovo koštunjavo voće ukusno, već ima i široku lepezu zdravstvenih pogodnosti od kojih su najbitnije one da štiti srce, jača imunitet i čuva zdravlje kostiju.

Grci su orah nazivali Jupiterovim plodom jer su smatrali da je pogodan i za same bogove. Od drevnih vremena on se zbog svog oblika koji nalikuje ljudskom mozgu povezuju sa intelektualnošću. Jezgrasto voće dobro je za zdravlje, ali u poređenju sa drugim orašastim plodovima, orah sadrži dvostruko više antioksidanata. Postoji dvadesetak vrsta oraha, a dvije najpoznatije jesu persijski koji podstiče iz Azije i sa Dalekog istoka i crni rodom iz Sjeverne Amerike, piše Story.rs.

Zdravstveni benefiti

Orasi su dobar izvor A, C, E i kompleksa vitamina B, a naročito su bogati mineralima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, selena i bakra. Većinski sastav oraha čine masti, ali radi se o onim nezasićenim koje su zdrave za naš organizam. Mineral selen čini ovo voće jakim antioksidantom, podiže imunitet, ali doprinosi i boljem raspoloženju. Takođe, sadrži i melatonin, supstancu koja je zaslužna sa opuštanje organizma i regulisanje sna. Stare civilizacije smatrale su ga jakim afrodizijskom i preporučivali su ga i muškarcima i ženama da pospješe plodnost.

Poboljšava rad mozga

Bogatstvo omega 3 masnim kiselinama čini orah izvrsnom hranom za mozak. Manjak ovih kiselina u našem organizmu može negativno da utiče na pravilno funkcionisanje mozga. Studija na Furdu univerzitetu otkrila je da djeca sa nedovoljnim unosom ovih esencijalnih kiselina imaju problem u ponašanju i učenju.

Štiti srce i krvne sudove

Mnoge studije istraživale su vezu između konzumiranja oraha i zdravlja srca, a većina njih pokazala je da uvršćivanje ovog ploda u redovnu ishranu znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Oni sadrže velike količine alfa-linoleinske kiseline, a to je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra značajnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Alfa-linoleinska kiselina štiti od upale i oštećenja krvnih sudova, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizuje krvni pritisak. Takođe, važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma.

Njeguje kožu

Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Koristi se u mnogim proizvodima za njegu lica i kao ulje za masažu. Vitamin E pronađen u orahu takođe ima blagotvorno dejstvo na kožu.

Američka glumica Angelina Jolie poznata je u svijetu kao sinonim za ljepotu. Međutim njen zahtjevan raspored ne ostavlja joj mnogo vremena da se posveti ishrani i da u svoj dnevni plan uvrsti dovoljan broj obroka. Kako bi izdržala na iscrpljujućim setovima koji mogu trajati i po nekoliko sati, holivudska ljepotica pojede činiju oraha i borovnica da bi sebi obezbijedila dovoljno energije i hranljivih materija. Pošto koncentracija mora da joj bude na visokom nivou, orasi su svakako pravi izbor.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo