Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Juratović: “Besramna hajka na mene, skup u Njemačkoj pretvoren je u predizborni”

Nemojte propustiti

“Žao mi je jer sam sve ove godine svojim nastupima i prisustvom pružao podršku, a sad su popustili pod pritiskom bošnjačkih nacionalista na čelu sa Bakirom Izetbegovićem…”, kazao je Juratović

Nakon što je SPD-ovom zastupniku u Bundestagu Josipu Juratoviću uskraćeno pravo da govori na nedavnom obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, koje je organizovano u Stuttgartu, Juratović je dao komentar za N1.

Bh. udruženja koja okupljaju Bošnjake u Njemačkoj, a koja stoje iza organizacije ovog događaja, popustila su pritisku bošnjačkih nacionalista, smatra Juratović, te su skup preuzeli u svrhu predizborne kampanje.

“Žao mi je jer sam sve ove godine svojim nastupima i prisustvom pružao podršku, a sad su popustili pod pritiskom bošnjačkih nacionalista na čelu sa Bakirom Izetbegovićem. Ovaj humani skup obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici besramno su preuzeli u svrhu svoje predizborne kampanje”, rekao je Josip Juratović, zastupnik njemačkog Bundestaga.

Na skupu koji je održan u Njemačkoj učestvovali su od zvaničnika iz BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Organizatori događaja koji su Juratovića u martu pozvali da i ove godine učestvuje na obilježavanju godišnjice genocida i održi govor, u međuvremenu su mu uskratili priliku da govori uz obrazloženje da se ne slažu sa njegovim stavovima koje je iznio u vezi sa Rezolucijom o BiH koju je usvojio Bundestag.

Podsjetimo, Juratović koji je godinama aktivan u političkom životu Njemačke poznat je po svojim kritikama na račun predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Međutim nakon što je insistirao da se, pored Dodika i Čovića, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u Rezoluciji označi kao krivac za loše stanje u Bosni i Hercegovini, postao je predmetom različitih optužbi.

Ipak, Juratović u komentaru za N1 upućuje zahvalnost velikoj većini Bošnjaka koji ga ohrabruju.

“Želim se zahvaliti velikoj većini Bošnjaka i drugih časnih ljudi koji me hrabre unatoč besramnoj hajci na mene od strane nacionalista. Hvala jer niste izgubili vjeru u moju iskrenu borbu za našu jeidnstvenu Bosnu i Hercegovinu bez nacionalista”, rekao je Juratović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo