Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Juratović: Dodik gubi kompas, za članstvo u EU potrebna je i volja unutar BiH

Nemojte propustiti

Zastupnik u Njemačkom bundestagu Josip Juratović smatra da je Milorad Dodik izgubio kompas. Za njega je problem što je Srbija osudila agresiju Rusije na Ukrajinu. To otvara pitanje s kim bi on trebao sad voditi konflikte, na koji način, gdje su njegovi partneri, a Juratović smatra da Putinu i Lavrovu Dodik trenutno nije važan jer imaju drugih problema.

To ipak ne znači da EU ne treba imati BiH i Balkan u fokusu.

– Na jednoj strani me raduje da je Evropska Unija konačno shvatila da njena sigurnost, sigurnost EU, ovisi i o stabilnosti na zapadnom Balkanu, a sad se pokazalo i kad je riječ o istočnoj Evropi, kao što je to Ukrajina. Što se tog procesa tiče, gospođa von der Leyen i Evropski parlament su signalizirali da bi proces oko ulaska Ukrajine u Uniju trebalo ubrzati i to je za pozdraviti. Uostalom, mnogo mojih kolegica i kolega u njemačkom Bundestagu i u Evropi je mišljenja da to nije samo pitanje stabilnosti na istoku Evrope, nego i na zapadnom Balkanu. Nadam se da će nam u tom procesu uspjeti i zapadni Balkan bolje staviti u fokus. Prije svega, moram podsjetiti da su i Bugarska i Slovenija te zemlje koje su tražile ubrzane procese, očekujemo da će se tako odnositi i prema Sjevernoj Makedoniji, koja je sada pred vratima, a zakočena je, smatra Juratović.

U isto vrijeme, i što se tiče Bosne i Hercegovine nada se da će se ubrzati i procesi kad je riječ o političkoj volji i procedurama od strane Brisela. Upozorio je kako se radi o priči sa dvije strane jedne medalje u kojoj mora postojati volja i unutar BiH.

– Moram biti iskren, i vi sami znate, kad se prate procesi i tempo tih procesa u Bosni i Hercegovini na putu za Evropsku Uniju, političkim elitama, barem onim sa nacionalnim predznakom, baš se i ne žuri u Evropsku Uniju, kad vidimo koliko dugo odugovlače oko tih procedura ispunjavanja 14 točaka da bi ti pretpristupni procesi uopće mogli početi. To ovisi o dvije strane. Dakle, taj ubrzani proces ulijeva nadu onima koji su na zapadnom Balkanu da će Evropa konačno shvatiti da je njena sigurnost i na zapadnom Balkanu, ali u isto vrijeme moramo biti svjesni i znati da to ne ovisi samo o Evropskoj Uniji, nego ovisi i o akterima na zapadnom Balkanu jer se nikome neće progledati kroz prste onih 35 poglavlja, koja su potrebna za ulazak i koja treba implementirati u reforme i procese u samim državama. Ona će se morati ispuniti, kaže Juratović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo