Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Jusuf Nurkić želio kupiti vakcine za sve stanovnike Bosne i Hercegovine, Amerikanci mu nisu dozvolili

Nemojte propustiti

U pandemiji je izgubio nekoliko članova obitelji, pa je Nurkić na najteži način shvatio kako je cijepljenje važan dio borbe protiv ove bolesti.

Jusuf Nurkić veliki je patriota. Pokušava pomoći stanovništvu u Bosni i Hercegovini na svaki mogući način, bez obzira što je u dalekoj Americi. Tako je “Bosanska zvijer” htjela kupiti vakcine za stanovnike naše države, međutim ispriječili su se Amerikanci.

U pandemiji je izgubio nekoliko članova obitelji, pa je Jusuf Nurkić na najteži način shvatio kako je cijepljenje važan dio borbe protiv ove bolesti. Njegova je rodna Bosna i Hercegovina dobrano nastradala u proteklom periodu, s preko 200.000 pozitivnih slučajeva i gotovo 10.000 smrtno stradalih.

Kako bi tome stao na kraj, ovaj je košarkaš Portland Trail Blazersa odlučio se na zaista veliki poduhvat. U njegovoj se domovini u potpunosti cijepilo tek pet posto ukupnog stanovništva (u Hrvatskoj, primjerice, 31 posto), pa je Nurkić odlučio nabaviti cjepiva za svo tamošnje stanovništvo.

– Nema dovoljno cjepiva za sve, primili su tek nekoliko donacija. Ja sam već bio spreman za nabavku doza za sve stanovnike moje domovine, izrađen je bio i financijski plan, kao i logistika. Nažalost, ništa od toga. Čak i da pronađem potencijalnog prodavača, izgleda da američki zakoni ne dozvoljavaju prodaju cjepiva van države, sve dok se ne cijepe svi Amerikanci. Ne znam što da više radim, sve sam pokušao – rekao je razočarani Nurkić.

I dok se većina razvijenog svijeta cijepi po očekivanom planu, s dozama koje su dostupne svima, u nerazvijenim je zemljama situacija potpuno druga situacija.

– Što je najgore od svega, ne smijem se ni prisjetiti koliko se cjepiva u SAD-u baci i ostane neiskorišteno, i te bih doze rado otkupio. Cijeli svijet pati, a ovdje još neki odbijaju cijepljenje, to me zaista rastužuje. Mislim da smo podbacili kao ljudi, sve zemlje bi trebale imati jednaku dostupnost cjepiva, zar ne? – zaključio je.

Prošle godine je, za vrijeme završnice NBA lige u floridskom bubbleu, Nurkić saznao kako mu je, nakon borbe s koronavirusom, umrla nana. To je, izgleda, imalo velik i značajan utjecaj na njega i njegovo poimanje ove pandemije. Samo još da je mogao nabaviti planirane doze za sve stanovnike BiH, piše “Telesport.hr”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo