Subota, 27 veljače, 2021

Južni Kipar preuzima predsjedavanje EU-om

Nemojte propustiti

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

Južni Kipar, koji je prethodno podnio zahtjev Evropskoj uniji za financijsku i ekonomsku podršku u cilju rješavanja velike krize koja vlada u ovoj zemlji, preuzima predsjedavanje EU-om. Kipar će predsjedavati EU-om narednih šest mjeseci.

Foto: IlustracijaMeđutim, ekonomija Južnog Kipra će biti pod obimnim nadzorom zvaničnika EU-a zbog rastućih finanicjskih i ekonomskih problema sa kojima se suočava ova zemlja.

Ovo je prvi put da Južni Kipar preuzima predsjedavanje EU-om otkako je pristupio Uniji 1. maja 2004. godine.

Međutim, postavlja se pitanje u kojoj mjeri će Južni Kipar na objekativan i efikasan način izvršavati svoje obaveze tokom predsjedavanja EU-om imajući u vidu da se zemlja nalazi u ozbijnoj ekonomskoj krizi i da odnosi te zemlje sa Turskom nisu na zadovoljavajućem nivou.

Također, prvi put se desilo da će zemlja koja predsjedava EU-om biti pod finansijskim nadzorom EU institucija.

Pored ekonomske i financijske krize, Južni Kipar se suočava i sa ozbiljnom političkom krizom.

Naime, eksplozija koja se dogodila u vojnom centru u gradu Mari 11. jula 2011. Godine, kada je smtrno stradalo 13 osoba dok je na desetine povrijeđeno i prestanak rada električne centrale, rezultiralo je ozbiljnom političkom krizom i rekacijama protiv čelnika Južnog Kipra Dimitrisa Hristofyasa.

Ministar vanjskih poslova Sjevernog Kipra Huseyin Ozgurgu izjavio je u vezi sa pitanjem predsjedavanja Južnog Kipra ovom međudržavnom organizacijom: “I sama Evropska unija je u vrlo teškoj ekonomskoj i finanicjom situaciji, pa se moežmo zapitati koliko Južni Kipar, koji isto tako ima financijskih problema, može pomoći u toku svog šestomjesečnog predsjedavanja Evropkom unijom”.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šta će biti s ekonomijom, privredom, turističkom sezonom u BiH…? Zbog problema s nabavkom vakcina granice bi se mogle dodatno zatvoriti!

Domaći privrednici koji rade za strane firme morat će računati da će te kompanije prebaciti u druge zemlje svoje...

Možda vas zanima i ovo