Srijeda, 5 svibnja, 2021

Kačavendi prijeti do 12 godina zatvora ako se dokaže da je bilo i maloljetnih žrtava!

Nemojte propustiti

Razriješeni episkop Vasilije mogao bi po odlasku u penziju ostati kao monah u nekom manastiru SPC ili sam sebi plaćati starački dom, hotel ili neki drugi smještaj, ukoliko ne bude optuženih za neko od krivičnih djela i sudski procesuiran te osuđen.

kacavendaUkoliko bude osuđen mogao bi dobiti i do 12 godina zatvora!

– Nakon penzionisanja, vladika može da traži da ode u manastir koji odabere, ali za to mora da dobije saglasnost novog vladike. Može, također, da ode i u starački dom ili u hotel, ali bi to morao sam da plaća od svoje penzije, kazao je za beogradski Blic penzionisani profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić, ne želeći da komentariše spekulacije da će vladika Vasilije svoje monaške dane provesti u manastiru Šišatovac.

Povratak životu običnog monaha za Kačavendu bi značio i odlazak iz “malog Versaja”, kako zbog luksuza nazivaju vladičanski dvor koji je tokom ratnih 90-ih godina izgradio u Bijeljini.

“Postoji mogućnost da razriješeni vladika i ostane u vladičanskom dvoru, ali samo ako se tako dogovori sa novopostavljenim episkopom”, kazao je Kalezić.

Kada je rieč o mogućim krivičnim djelima, Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava tvrdi da bi za podvođenje mogao da odgovara i sveštenik koji je Kačavendi dovodio mladiće.

Kada je riječ o Kačavendi, krivično djelo bi moglo da bude obljuba zloupotrebom položaja, a kazna za to iznosi od tri mjeseca do 12 godina zatvora, ako je obljubljen maloljetnik.

(Doznajemo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo