Utorak, 19 siječnja, 2021

Kada je sabrao rezultate, Čović se oduzeo: Probosanske stranke imaju potrebnih 18 vijećnika za izbor gradonačelnika bez HDZ-a!

Nemojte propustiti

Državljanin Bosne i Hercegovine naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Imao kalašnjikov, pištolj, bombe, municiju, palice…

Nadležni su protiv krijumčara podnili kaznenu prijavu te je do daljnje odluke državnog odvjetništva smješten u pritvor. Policajci i carinici...

Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i...

Oglasili se članovi porodice preminulog načelnika Foče: “Naveli su da je umro od korone, ako bude potrebno tražit ćemo i obdukciju”

Asim Radljeljaš naglašavada je Esed imao upalu pluća i problem sa srcem i bubrezima, usljed čega su nastale zdravstvene...

Žrtve zločina od RS i Srbije će tražiti 25 milijardi dolara odštete

Sulejman Tabaković ističe da je rat vođen s ciljem uništenja BiH i podjele njene imovine i da je došlo...

Za sada, koaliciji okupljenoj oko SDA pripast će najmanje 12 mandata, dok će Bh. blok Naše stranke i SDP-a osvojiti šest gradskih vijećnika. To je dovoljno za izbor gradonačelnika u trećem krugu.

Prema trenutnim, ali nepotpunim rezultatima CIK-a, “Koalicija za Mostar” i Bh. blok osvojili su najmanje 18 gradskih vijećnika, koliko je potrebno za siguran izbor gradonačelnika bez HDZ-a BiH, piše portal Istraga ba u analizi rezultata historijskih izbora u gradu na Neretvi. Koaliciji okupljenoj oko SDA pripast će najmanje 12 mandata, a vjerovatnije 13, dok Bh. blok (Naša stranka i SDP) osvaja najmanje šest gradskih vijećnika. Ključni mandati, prema nepotpunim rezultatima, mogli bi biti osvojeni u gradskim područjima Jugozapad, Zapad i Jug. Od ukupno sedam vijećničkih mjesta sa područja Jugozapad, Bh. blok će osvojiti jedan mandat, HDZ će dobiti četiri mandata, a Hrvatska republikanska stranka jedan.

Na gradskom području Zapad, Bh. blok je, za sada, uspio osvojiti jedan mandat od ukupno četiri, koliko daje ta izborna jedinica. Za samo tri glasa Bh. blok je uspio “preskočiti” treći HDZ-ov mandat. Tako bi, za sada, iz tog područja u Gradsko vijeće Mostara trebala ući dva vijećnika HDZ-a BiH, jedan HRS-a i jedan Bh. bloka. To znači da bi Bh. blok na zapadnoj obali Neretve osvojio dva vijećnička mandata.

Izborna jedinica Jug daje dva gradska vijećnika. Trenutno, HDZ BiH ovaja jedan mandat, dok bi drugi, ukoliko ne bude promjena, trebao pripasti “Koaliciji za Mostar”. Time bi probosanske stranke osvojile treći mandat.

Kada su u pitanju rezultati s gradske liste koja daje ukupno trinaest mandata, stanje je, prema rezultatima CIK-a (nije uračunato više od 3.000 glasova putem pošte), ovakvo: Koaliciji okupljenoj oko HDZ-a pripada pet mandata, “Koaliciji za Mostar” četiri, Bh. bloku dva, Hrvatskoj republikanskoj stranci jedan i Koaliciji “Ostajte ovdje” – jedan. Probosanske stranke su, tako, prema nepotpunim rezultatima, osvojile šest mandata s gradske liste i na taj bi način dosegle ukupno devet gradskih vijećnika.

Izborna jedinica Stari grad daje ukupno pet vijećnika. Trenutno tri mandata pripadaju “Koaliciji za Mostar”, a Bh. bloku pripadaju dva vijećnika. S tih pet vijećnika, probosanske snage bi osvojile ukupno četrnaest vijećnika.

Gradska područja Sjever i Jugoistok daju po dva vijećnika. “Koalicija za Mostar” je u te dvije izborne jedinice osvojila sva četiri gradska vijećnika, što znači da probosanske snage, prema trenutnim, ali nepotpunim rezultatima CIK-a, osvajaju najmanje osamnaest mandata u Gradskom vijeću Mostara. To bi bilo dovoljno da se gradonačelnik Mostara izabere bez glasova HDZ-a BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dušanka Majkić prevršila svaku mjeru: „U muslimanskim glavama rat još traje, svi bošnjački političari, bili vlast ili opozicija, stoje iza priče radikalnih islamista“

Majkić je u skandaloznom intervju za "Večernje novosti" naglasila da zastrašujuće djeluje povik i da sve podsjeća na početak...

Možda vas zanima i ovo