Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Kada kod ljekara zbog glavobolje

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Glavobolje su jedan od čestih zdravstvenih problema. Glavobolja se najčešće javlja u području sljepoočnica, čela, korijena nosa, u potiljku i na tjemenu.

Glavobolja koja najviše iscrpljuje vjerovatno je migrena, koja izaziva izmorenost, blagu vrtoglavicu, mučninu, osjetljivost na zvuk i svjetlost, pulsiranje u glavi, te nedostatak koncentracije.

Pošto je broj žena koje pate od migrene trostruko veći od broja muškaraca, istraživači vjeruju da kolebanje količine ženskih hormona može da ima neke veze sa izazivanjem glavobolja.

Izbjegavanje stresa, fizička aktivnost, redovno spavanje, izbjegavanje alkohola i pušenja i lijekovi protiv glavobolje mogu pomoći kod olakšanja tegoba.

Ako glavobolja ne prolazi, ako ima neke specifične osobine, a naročito ako je praćena i nekim drugim simptomima, ne treba je zanemarivati.

Potrebno je otići ljekaru ako se naglo, iz “punog zdravlja”, javi jaka glavobolja i kada se određena, karakteristična glavobolja javi prvi put, naročito kod djece i starijih osoba.

Takođe se treba javiti ljekaru ako je glavobolja praćena drugim simptomima, kao što su slabost u ruci ili nozi, smetnje u govoru, dupli vid (duple slike), povišena temperatura…

Kod ljekara treba otići i kada se simptomi (karakteristike) glavobolje iznenada promijene, te kada promjena životnog stila i uzimanje lijekova protiv bolova ne daju rezultat.

Ne odlažite odlazak doktoru ni ako je glavobolja uzrok udarca nakon pada ili ako osjetite jaku glavobolju u jednom oku i okolini, koja je praćena crvenilom oka.

Doktoru bi trebalo otići i ako vaša glavobolja traje duže od 72 sata ili imate bolove koji se pojačavaju ujutro, a posebno ako su praćeni osjećajem mučnine i nagonom za povraćanje.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diletta poludjela zbog Mourinhovog poteza: ‘Nismo ovo zaslužili’

"Ne shvaćam ovakav stav trenera", ljuta je bila Diletta. Nogometaši milanskog Intera slavili su s 3-0 (3-0) na gostovanju kod...

Možda vas zanima i ovo