Utorak, 18 svibnja, 2021

“Kada me neko vidi sigurno bi me po mom stasu proglasio za velikog Srbina”

Nemojte propustiti

Dodik je istakao da će pratiti i pitati šta znači izjava Bakira Izetbegovića, koju je u više navrata ponovio, o povećanju proizvodnje oružja u šest fabrika u Federaciji, a pod frazom “za ne daj Bože”.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da nikad nije prestao da sanja samostalnu RS i da je sada sve više i na javi uvjeren u to, prenosi Srna.

“RS je stabilna, ide svojim putem, samo nema brzih rješenja. Vratićemo se na dejtonsku poziciju. Ako nam to ne daju u skladu sa međunarodnim aktima, tražićemo pravo na samoopredjeljenje. RS ima kapacitete i voljna je da brani svoj narod, svoje vrijednosti i svoju državu”, rekao je Dodik za beogradski Alo.

Na pitanje da li bi to moglo dovesti do novih oružanih sukoba kao što poručuju iz Sarajeva, Dodik je poručio da rata neće biti.

“Ovdje neće biti rata. Kakav Bakir Izetbegović i njegova priča, on prijeti iz prazne puške. Nema više intervencionizma, nema formalne mogućnosti za rat”, istakao je Dodik. Srpski član Predsjedništva BiH je, kako je rekao, “upozorio na opasnost koja prijeti od nelegalnog naoružavanja paravojnih bošnjačkih formacija koje vrši SDA i održavanja vojnih vježbi na Vlašiću i u Cazinu”.

Dodik je istakao da će pratiti i pitati šta znači izjava Bakira Izetbegovića, koju je u više navrata ponovio, o povećanju proizvodnje oružja u šest fabrika u Federaciji, a pod frazom “za ne daj Bože”.

“BiH bi trebalo da teži demilitarizaciji, a oni su pokupili učesnike prethodnog rata i pokušavaju da od njih naprave paravojne formacije “za ne daj Bože”. Misle da će doći trenutak kada bi uz pomoć džihadista i NATO mogli da unište RS. Mi u RS-u imamo sistem kako da se branimo i da to eliminišemo u samom začetku”, kaže Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda poručio je da su američke priče o ruskim bazama u RS-u “gluposti” i ponavlja da sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nikada nije razgovarao o bazi, ali jeste o privrednoj saradnji, što je na Zapadu dočekano “na nož”.

“Njima je bilo važno da optuže Dodika za prijateljstvo sa Putinom. Ja sam ponosan na to prijateljstvo i šta je tu problem? Žao mi je samo što s Putinom nisam češće jer od njega imam šta da naučim” istakao je Dodik. On je naglasio da je Putin racionalan političar, za razliku od onih sa Zapada koji su uvijek pokušavali da mu nametnu svoje interese.

“To nikada nisam doživio od Putina. Od njega sam dobio samo razumijevanje i nikada nikakve zahtjeve i uslovljavanje. Uvijek me je pitao kako nam može pomoći, a ne šta mi moramo uraditi, a gdje god da odem na Zapad slušam priču da nešto moram da uradim. To su velike razlike”, rekao je Dodik. On je ponovio da nije ruski čovjek, nego je čovjek srpskog naroda.

“Ja sam Srbin i kada me neko vidi sigurno bi me po mom stasu proglasio za velikog Srbina. Pošto ne mogu da budem njihov, jer neću da budem ničiji, onda me proglase da sam ruski. Mislim da je za položaj Srba najbolja politika koju ja vodim – politika koja uvažava prijatelje i ne prihvata da joj se nameće nešto što bi bilo kazna za moj narod”, zaključio je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo