Petak, 24 ožujka, 2023

Kadirov gradi vertikalni grad visine 400 metara

Nemojte propustiti

Lider Čečenije Ramzan Kadirov odobrio je gradnju 80-ospratnog “vertikalnog grada” visine 400 metara u prestonici Groznom, koji će biti otporan na zemljotrese, saopštila je njegova administracija. Novi oblakoder projektovan je po modelu srednjovjekovnih osmatračnica koje se još mogu vidjeti na kavkaskim planinama, a nosiće jedinstvena obilježja čečenskog naroda i kulture, navodi se u saopštenju.

Izgradnja će biti finansirana sredstvima za sada tajnih investitora, navodi se u saopštenju u kome se ne precizira koliko će ovaj mamutski projekat da košta.

Zgrada će dobiti ime po ocu Kadirova, Ahmadu, koji je ubijen 2004. godine, a gradnja će trajati tri godine, navodi agencija RIA “Novosti”.

“To će biti tehnički najkomplikovanija građevina na svijetu jer se Čečenija nalazi na seizmički aktivnom području gdje zemljotresi dostižu magnitudu od 10 stepena Rihtera”, rekao je Vladimir Travuš, jedan od dvojice arhitekata iz ovog projekta.

news-2013-Avgust-ramazan_gradi_980911390Travuš je učestvovao u gradnji televizijskog tornja “Ostankino” u Moskvi.

“To je vertikalni grad jer će kula kombinovati mnoge gradske funkcije”, rekao je drugi arhitekta iz ovog projekta Aleksander Zusik.

Oblakoder će biti dio gradskog kompleksa “Grozni 2”, koji će uključivati muzej posvećen Ahmadu Kadirovu, hotel, restorane, fitnes centre i bazene, kao i teren za slijetanje helikoptera.

U Groznom se već nalazi najveća džamija u Rusiji i neboder od 42 sprata, a Kadirov je već naručio gradnju druge ogromne džamije, koja će nositi njegovo ime.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Hrvat odlučio postiti cijeli ramazan: Nakon iftara objasnio ljudima kako mu je prošao prvi dan posta

Reakcije ljudi na ovakvu njegovu odluku su i više nego pozitivne i ohrabrujuće. Sve ih je zanimalo kako je...

Možda vas zanima i ovo