Subota, 1 listopada, 2022

Kadirov poručio da Čečenija neće u mobilizaciju, ali i zaprijetio građanima

Nemojte propustiti

Kadirov je zaprijetio da će svaka osoba koja se pridruži protestima imati istu sudbinu, odnosno da će muževe i sinove žena koje budu izašle na ulicu poslati na prvu liniju.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poručio je kako Čečenija neće krenuti u mobilizaciju jer su “već premašili svoje ciljeve u ratu s Ukrajinom”.

Kadirov tvrdi kako je 20.000 ljudi učestvovalo u ratu s Ukrajinom, kako on i ruski zvaničnici nazivaju “specijalnoj operaciji”. Kazao je kako je Čečenija premašili svoje planove za 245 posto.

U intervjuu za čečensku televiziju naveo je i da su srodnici od oko 40 žena koje su protestovale 21. septembra protiv rata u Groznom, već mobilizovani i poslani u Ukrajinu. Zaprijetio je da će svaka osoba koja se pridruži protestima imati istu sudbinu, odnosno da će muževe i sinove žena koje budu izašle na ulicu poslati na prvu liniju.

Žene koje su protestovale su privedene.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je djelimičnu mobilizaciju 21. septembra ove godine. Veliki broj Rusa počeo je bježati iz zemlja. Vlasti su otišle toliko daleko da su ruskim aviokompanijama zabranule prodaju aviokarti muškarcima od 18 do 65 godina.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo