Utorak, 18 svibnja, 2021

„Kafa za JMBG“: Nezadovoljni građani i danas ispred Parlamenta BiH

Nemojte propustiti

Nekoliko stotina građana Sarajeva, a vjerovatno i iz drugih bh. gradova , okupit će se i danas ispred zgrade institucija BiH na Marijin Dvoru na “Kafi za JMB”.

Protesti-parlament-utorak4Demonstranti su parlamentarcima dali ultimatum da do 30. juna donesu zakon o JMB-u te najavili da će se svakodnevno u 11.55 sati okupljati na “Kafi za JMB” ispred zgrade institucija BiH.

Jučer su organizirane masovne demonstracije, kojima je, prema dosadašnjim procjenama, prisustvovalo i do 10.000 osoba.

Demonstranti osim zahtjeva za usvajanje JMB-a, traže formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana. Od političara se, također, traži odricanje 30 posto njihovih primanja do kraja mandata u korist fonda. Međutim, jučer je zatraženo i rješavanje slučaja “Sejdić-Finci”.

Demonstranti koji su se jučer okupili pred zgradom institucija BiH u Sarajevu pročitali su i javno pismo upućeno visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem je, između ostalog, navedeno da građani ne prihvataju privemena rješenja vezano za zakon o jedinstvenom matičnom broju, “kao ni improvizaciju pravnih normi i lakrdiju našeg zakonodavnog sistema”.

Ovo okupljanje je nastavak protesta koji je počeo 5. juna kada je grupa građana, izrevoltirana ugrožavanjem života tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Gračanice zbog nedonošenja spomenutog zakona, automobilima blokirala izlaz iz garaže zgrade Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo