Nedjelja, 1 listopada, 2023

Kafići naplaćuju i vodu sa česme, pogledajte kako “divljaju” cijene u Njemačkoj

Preporučeno

Ako želite popiti malu čašu vode uz kafu u kafiću ili restoranu, morate to platiti. Čak i tamo gdje je oduvijek to bilo besplatno.

Inflacija u Njemačkoj je na visokoj razini. To diže cijene. Kućanstva u Njemačkoj se bore protiv skupog benzina, dizela, struje i sve većih troškova života.

Diskonti i supermarketi sada u redovitim intervalima prilagođavaju cijene asortimana. Cijena maslaca porasla je s 1,65 eura na 2,29 eura u roku od nekoliko mjeseci. Na mnogim mjestima potrošači čak plaćaju i više od 3 eura za brendirani proizvod. Umjesto 89 centi, litru suncokretovog ulja potrošači plaćaju čak 4,99 eura. To je četiri puta više u tri mjeseca.

Na udaru i kafići i restorani

Pogođeni su i ugostiteljski objekti. Hrana i piće skuplji su nego ikad. Vlasnici restorana i barova rastuće troškove struje, grijanja i osoblja moraju prenijeti na goste. No, umjesto da samo dižu cijene hrane, vina ili pića, vlasnici restorana idu korak dalje. Oni smanjuju veličinu porcija i poslužuju manje količine piva i vina, javlja Fenix Magazin pozivajući se na Focus.

Upravo se čita:  EU zabranila šljokice i sjajila u kozmetici: Trgovci najavljuju velike rasprodaje

U sve više kafića gosti se po prvi put moraju odlučiti hoće li svoj topli napitak popiti s mlijekom ili šećerom. Zaslađeni i s malo mlijeka, čaj i kava ponekad su skuplji i do 30 centi. I u restoranima ugostitelji traže od svojih gostiju da plate ako naruče, na primjer, kečap ili majonezu s krumpirićima. Doplate se kreću od 50 centi do čak 1 eura za malo kečapa i majoneze.

Dodatno se naplaćuju umaci, ulje, prilozi…

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Senf ili umaci sada također koštaju više. Proizvodi se često stavljaju na stol bez pitanja. Nije važno hoćete li ih konzumirati ili ne: u većini slučajeva iznos je na računu. U pizzerijama gosti sada moraju dodatno platiti ulje od čilja ili ulje od češnjaka.

“Mogu li dobiti još ulja” sada znači doplatu od 50 centi.

Dodatno se naplaćuju i prilozi poput riže, krumpirića ili tjestenine. U pravilu se sada mala prilog salata odvaja od glavnog jela. Ako ste navikli jesti malu salatu sa svinjskim odrescima i krumpirićima, morate je dodatno platiti. Ponekad mala zdjela za salatu košta između tri i šest eura.

Čaša piva u pivnici trenutno košta preko 4,50 eura. Pivovare su u ožujku podigle cijene diljem svijeta. Industrijski stručnjaci očekuju daljnje prilagodbe na jesen.

Upravo se čita:  Jedva punoljetni mladić iz BiH pretučen u Njemačkoj

Umjesto čaše od 0,5 litara sada se poslužuju čaše od 0,33 litre. Cijena piva ostaje ista. Ako naručite tri piva, u prosjeku platite 13,50 eura i dobijete jednu litru. Prije nekoliko tjedana bio je 1,5 litara za manje od 13 eura.

Promjene ima i kod vina. Umjesto 0,2 litre, vlasnici sada poslužuju samo 0,15 litara ili 0,1 litra. Cijena ostaje ista. Zaposlenik Metroa iz Münchena rekao je: “Vidjeli smo da potražnja za čašama i šalicama raste već tjednima.”

Ako želite popiti malu čašu vode uz kafu u kafiću ili restoranu, morate to platiti. Čak i tamo gdje je oduvijek to bilo besplatno.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo