Srijeda, 20 siječnja, 2021

Kakav je stav Islamske medicinske naučne organizacije o svinjskom želatinu u vakcinama?

Nemojte propustiti

Christian Schmidt zvanično kandidat za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini: Velntin Inzko od početka bio obaviješten?

Njemačka odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren s Rusijom, da...

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se konačno oglasilo o aferi Ikona

Iz ove pravosudne institucije informirali su javnost da je Tužilaštvo BiH​ jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne...

Profesor Kožljak: “Biden je rekao da posao u Bosni i Hercegovini nije završen, najvažnija stvar za BiH će se dogoditi uskoro…”

"Uprkos brojnim globalnim dilemama, kao i nagomilanim unutrašnjim pitanjima u SAD-u, Bosni i Hercegovini se pružila izuzetna prilika da...

Agencija za nadzor nad tržištem BiH: Ako ste djeci kupili ove igrače, odmah ih vratite u trgovinu

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je proizvode koji su štetni, te poručila potrošačima, koji su...

Goveđi te svinjski želatin u vakcinama i drugim proizvodima poput vitaminskih kapsula nisu rijetkost, ali ekipa s portala Vakcine.ba ističe da Pfizerova i Modernina vakcina protiv infekcije COVID19 ne sadrže želatin, ni svinjski ni bilo koji.

Ekipa koja vodi pomenuti portal se obratila dr. Lutvi Sporiševiću iz JUDZ Kanton Sarajevo da pojasni prisustvo svinjskog želatina/želatine u nekim vakcinama jer se ponekad roditelji islamske vjeroispovjesti boje dati vakcine uopšte zbog ovog sastojka.

“Želatin je stabilizator koji se dodaje vakcinama da zaštiti aktivne sastojke od razgrađivanja tokom proizvodnje, transporta i skladišenja”, objašnjava dr. Sporišević.

Želatin/želatina je dodatak ishrani, proziran je i bez okusa, a zapravo se radi o proteinu kolagenu, najčešće u obliku hidroliziranog proteina.

Znamo ga kao glavni sastojak gumenih bombona, kao što su gumi-mede te jela poput pače, ali se koristi i u kozmetici i farmaceutskoj industriji.

Na našim prostorima se često koristi goveđi želatin, ali ponekad i svinjski. Na proizvodima, poput gumenih bombona mora pisati porijeklo želatine.

Dakle, šta ako se ovaj želatin nalazi u vakcinama? Dr. Sporišević objašnjava:

“Islamski, jevrejski i vjerski lideri adventista sedmog dana ne zabranjuju upotrebu svinjske želatine zbog:

  1. vakcine se daju injekcijom i ne unose se preko usta,
  2. želatin u vakcinama je modificiran tako da je veoma različit od originalne želatine iz koje je dobiven – hidroliziran,
  3. korist davanja vakcine jasno prevagnuje u odnosu na religijski pristup hrani.”

Vakcine koje sadrže hidrolizirani želatin su MPR/MMR, BCG vakcina.

U izjavama islamske medicinske naučne organizacije, koja je raspravljala na temu ”Haram i nečiste tvari u hrani i lijekovima” u partnerstvu sa Al-Azharom, Islamskim fikhskim vijećem u Džeddi, regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Aleksandriji i Kuvajtskim ministarstvo zdravlja, piše:

“Hrana koja sadrži masti (svinjska mast) u svojim listama sastojaka, bez toga da su transformirane (istihalah), kao što su neki sirevi, neke vrste ulja, masti, topljeno maslo i maslac, neke vrste keksa, čokolade i sladoleda, su haram i nije dozvoljeno ih uopšte jesti, jer po konsenzusu učenjaka svinje su nečist i nije dozvoljeno ih jesti, i zbog toga što ne postoji jaka potreba da bi se jela ova hrana.

Istihalah, što znači pretvaranje jedne supstance u drugu koja ima različite karakteristike, je transformacija nečiste supstance u čistu supstancu, ili transformacija haram supstance u supstancu koja je dozvoljena prema šerijatu.

Na osnovu toga:

Želatin koji se proizvodi transformacijom kostiju, kože i tetiva nečiste (nedžes) životinje je čist (taahir) i njegovo jedenje je dozvoljeno.”

Dakle, svinjski želatin u vakcinama nije prepreka za imunizaciju ovakvim vakcinama.

Također, ekipa s ovog portala ističe da Pfizerova i Modernina vakcina protiv infekcije COVID19 NE SADRŽE želatin, ni svinjski ni bilo koji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Gordane Tadić: Dodikove prijetnje biračima nisu krivično djelo, njegove riječi jesu neprimjerene, ali ne izazivaju strah

Transparency International u BiH žalio se na argumentaciju postupajućeg tužioca, a glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić trebalo je...

Možda vas zanima i ovo