Petak, 22 listopada, 2021

Kako bi izgledala Europa da se granice temelje na DNK

Nemojte propustiti

Kako bi izgledale Europa, Azija i Afrika da su granice rađene na temelju haplogrupa, odnosno grupa koje dijele istog pretka, pokazuje karta koju je objavio jedan korisnik Reddita.

Iz nje se vidi da Britanci imaju više genetske sličnosti s Italijanima ili Portugalcima, nego s Dancima ili Fincima, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama naše regije, odnosno između Hrvata, Srba i Bosanaca i Hercegovaca.

Iz karte se mogu vidjeti sljedeće haplogrupe:
Haplogrupa R1b

Najčešće je prisutna u zemljama Zapadne Europe, ali i u nekim dijelovima Rusije kao i Srednje Afrike. U nižim postocima može se pronaći i u Istočnoj Europi, Zapadnoj Aziji, kao i dijelovima Sjeverne Afrike i Središnje Azije.

Haplogrupa R1a

Proširena je na velikom području Euroazije, proteže se od Skandinavije, Srednje Europe, juga Sibira pa sve do juga Azije.

Haplogrupa N

Široko je rasprostranjena širom sjevera Euroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije te na jugu Europe.

Haplogrupa I1

Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 posto muškaraca u Danskoj , 31,5 posto muškaraca u Norveškoj te oko 28 posto muškaraca u Finskoj.

Haplogrupa I2

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gdje su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svijetu s prosjekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bosanci i Hercegovci, Srbi…

Haplogrupa J1

Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka te dijelovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće je pronaći i na sjeveru Afrike, jugu Europe te među židovskim skupinama, posebno onima s prezimenom Cohen. Mnogo rjeđa je, ali može se pronaći u nekim dijelovima Europe, u Središnjoj Aziji te na indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2

Pronalazi se i u Zapadnoj, Srednjoj i Južnoj Aziji, dijelovima Europe i Sjeverne Afrike, ali najčešće se povezuje sa sjeverozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla s područja između Kavkaza, Mezopotamije i Levanta.

Haplogrupa E

Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identificiranih subgrupa i taj uzorak je iznimno rijedak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi.

Haplogrupa G

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem postotku, među stanovništvom Europe, Južne i Srednje Azije te Sjeverne Afrike.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo