Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

‘Kako biste vi rasporedili 350 KM mjesečno?’: Ni 40% potrošačke korpe građani FBiH ne mogu pokriti sa prosječnom platom

Autor:N1

Preporučeno

Cijene i dalje rastu, broj ljudu koji se bori sa egzistencijom takođe, a konkretnih rješenja nadležnih nema.

Ni 40% potrošačke korpe građani Federacije Bosne i Hercegovine ne mogu pokriti sa prosječnom platom. U Republici Srpskoj, tek 50%. Cijene i dalje rastu, broj ljudu koji se bori sa egzistencijom takođe, a konkretnih rješenja nadležnih nema. Osim jednokratnih pomoći – piše N1.

2900 maraka u avgustu je bilo potrebno da bi četvoročlana porodica u Federaciji Bosne i Hercegovine pokrila životne troškove. Uz prosječnu platu od 1.115 maraka, teško je. Uz minimalnu platu ili penziju, skoro pa nemoguće.

Upravo se čita:  Policija u Vogošći oduzela vozilo vozaču bez vozačke dozvole s dugom od 15.783,60 KM

“Većina porodica, možda i preko 80% živi na nekom egzistencijalnom minimumu, jednostavno nema ni za osnovne životne namirnice, to je tačno. Tačno je i da se broj takvih porodica iz dana u dan povećava”, naglasila nam je Gordana Bulić iz Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona.

U Federaciji, avgustovska korpa bila je skuplja u odnosu na julsku za 230 maraka. Uporedo, raste i broj onih koji su na ivici siromaštva. Mjere koje bi, makar usporile ovaj trend, ne postoje.

Upravo se čita:  Akcija "Teretnjaka" uspjela: Prikupljanja pomoći za vozača kamiona

“Kada je riječ o BiH, imamo potpunu nespremnost nadležnih da se obračunaju sa ovim što se dešava, mi nemamo nijednu aktivnu mjeru koja u ovom trenutku štiti građane, poljoprivrednike, proizvođače domaće. Ljudi su prepušteni sami sebi i bojim se da nas čekaju sve teži i teži mjeseci, kako se bude približavao kraj godine”, stava je Lejla Čaušević – Sućeska.

Upravo se čita:  Očajna Sarajka podijelila neugodno iskustvo: Na poziv da je pacijent imao moždani, dolaze medicinari i daju dijagnogu upale pluća

Međutim, i građani pasivno posmatraju, iako je državna kasa nikad teža.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo