Srijeda, 28 rujna, 2022

‘Kako biste vi rasporedili 350 KM mjesečno?’: Ni 40% potrošačke korpe građani FBiH ne mogu pokriti sa prosječnom platom

Autor:N1

Nemojte propustiti

Cijene i dalje rastu, broj ljudu koji se bori sa egzistencijom takođe, a konkretnih rješenja nadležnih nema.

Ni 40% potrošačke korpe građani Federacije Bosne i Hercegovine ne mogu pokriti sa prosječnom platom. U Republici Srpskoj, tek 50%. Cijene i dalje rastu, broj ljudu koji se bori sa egzistencijom takođe, a konkretnih rješenja nadležnih nema. Osim jednokratnih pomoći – piše N1.

2900 maraka u avgustu je bilo potrebno da bi četvoročlana porodica u Federaciji Bosne i Hercegovine pokrila životne troškove. Uz prosječnu platu od 1.115 maraka, teško je. Uz minimalnu platu ili penziju, skoro pa nemoguće.

“Većina porodica, možda i preko 80% živi na nekom egzistencijalnom minimumu, jednostavno nema ni za osnovne životne namirnice, to je tačno. Tačno je i da se broj takvih porodica iz dana u dan povećava”, naglasila nam je Gordana Bulić iz Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona.

U Federaciji, avgustovska korpa bila je skuplja u odnosu na julsku za 230 maraka. Uporedo, raste i broj onih koji su na ivici siromaštva. Mjere koje bi, makar usporile ovaj trend, ne postoje.

“Kada je riječ o BiH, imamo potpunu nespremnost nadležnih da se obračunaju sa ovim što se dešava, mi nemamo nijednu aktivnu mjeru koja u ovom trenutku štiti građane, poljoprivrednike, proizvođače domaće. Ljudi su prepušteni sami sebi i bojim se da nas čekaju sve teži i teži mjeseci, kako se bude približavao kraj godine”, stava je Lejla Čaušević – Sućeska.

Međutim, i građani pasivno posmatraju, iako je državna kasa nikad teža.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo