Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Kako čaša vode čini mozak bržim

Nemojte propustiti

Pijenje vode izoštrava um, pokazalo je novo istraživanje. Učinak je posebno ekektan kod žednih osoba.
Istraživači sa Univerziteta Istočni London vjeruju da jednom kada se utali žeđ, mozak se usredotočava na zadatke, piše Daily Mail.

vodaOni su proveli eksperiment na 34 muškaraca i žena koji su dva puta odradili niz mentalnih testova – jednom nakon doručka koji je podrazumijevao samo žitarice i ponovo nakon što su žitarice zalili sa čašom vode.

Niko od učesnika u eksperimentu noć ranije nije jeo ni pio, a svi su na početku pitani koliko su žedni. Oni koji su rekli da nisu bili žedni jednako brzo su uradili test reagiranja bilo da su pili vodu ili ne.

Međutim, oni koji su bili žedni “ubrzali” su nakon pijenja i bili 14 posto brži nego ranije, navodi se u istraživanju objavljeno u žurnalu Frontiers in Human Neuroscience.

Istraživači smatraju da je voda pomogla tako što je oslobodila dijelove mozga koju su bili “zauzeti” govorenjem tijelu da je žedno.

“Neće vam naštetiti da uzmete čašu vode kada naporno radite”, rekla je istraživač Caroline Edmonds, dodavši da će vam čaj ili kafa takođe pomoći u hidriranju.

Edmonds je ranije pokazala da djeca koja popiju čašu vode prije testova urade ih za trećinu bolje.

Ipak, voda ne čini uvijek čuda. U najnovijoj studiji Dr. Edmonds volonteri su se pokazali vrlo lošim u posebno složenim mentalnim manipulacijama nakon što su pili vodu. Razlozi za to su nejasni.

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo