Utorak, 30 svibnja, 2023

Kako da povećate bezbednost i sigurnost svog doma ili poslovnog prostora uz jednostavne i lako dostupne infracrvene kamere

Nemojte propustiti

Ako ste gledali naučno-fantastični film ,,Predator”, onda se verovatno sećate kultne scene, kada predator osmatra Švarcenegera i okolinu, infracrvenim vidom. Danas smo u mogućnosti i mi to da uradimo, ali samo uz pomoć određenih naprava, kao što su infracrvena kamera, termovizijska ili termalna kamera. Cena bilo koje od navedenih, sasvim je povoljna, kada se njihov iznos uporedi sa performansama koje pružaju.

Ova oprema danas vam je lako dostupna, što znači da ne morate biti profesionalac da biste nabavili jednu.

Šta je infracrvena kamera

U pitanju je naprava, čija je osnovna funkcija da prati termalne tragove (obrise), a zatim da ih pretvara u sliku, koju je moguće tumačiti uz pomoć određenih metrika. Hvatanje obrisa i njihovo pretvaranje u sliku ili snimke, koji otkrivaju izvore topline, jesu osnovna svrha ove kamere.

Skoro svaka infracrvena kamera sadrži sledeće delove: sočiva, senzorni procesor, displej i memoriju. Iz tog razloga, ako vas zanima termalna kamera, cena će varirati, jer zavisi od kvaliteta tih delova i njihovih mogućnosti.

Upravo se čita:  Ako imate ovu aplikaciju na mobitelu odmah je izbrišite: Zaražena je opasnim softverom

Kao što je slučaj sa digitalnom opremom za automobile, tehnikom i tehnologijom, i gore pomenute uređaje možete koristiti u raznim porama života i industrijama. Naime, ovi uređaji danas su znatno razvijeniji i pored mnogih primena mogu se između ostalog koristiti zajedno sa QNAP i NAS uređajima.

Čemu služi termovizijska kamera

Kada čujete koja je osnovna funkcija infracrvenih kamera, možete biti zbunjeni, jer provera toplotnih obrisa, verovatno nije u interesu mnogih poslovanja, za koje ste čuli.

Međutim, ove kamere se kupuju i koriste češće, nego što mislimo. Njihova glavna svrha jeste da obezbede i zaštite prostor. Iako na tržištu postoji širok izbor kamera za obezbeđenje, određene stvari su važnije da se zaštite, za razliku od nekih drugih.

Iz tog razloga, za totalno nadgledanje kupuju se ove pomenute kamere, da bi se njima utvrdilo potencijalno kretanje drugih oko lokacije. Inače, termovizijska kamera je veoma važna u održavanju, naročito kada je u pitanju održavanje elektro-sistema. Prednost ovih kamera, koja se smatra odličnom, jeste ta što vam omogućava da vidite da li se izmenila temperatura na određenim elementima.
U okviru industrije postoje razni sistemi, koji zahtevaju konstantno istu temperaturu. Mnogima ne mogu prići radnici, jer se nalaze na nedostupnim mestima zbog visine ili mesta na kom se nalaze u okviru zgrade. Stoga postoje ove kamere, koje vam omogućavaju da, bez pomeranja stvari, uočite da li postoje određena oštećenja.

Upravo se čita:  Ako imate ovu aplikaciju na mobitelu odmah je izbrišite: Zaražena je opasnim softverom

Inače se mogu koristiti radi zaštite okoline i životinja, u vojsci, policiji, kao i u medicini.

Kako izabrati termovizijske kamere

Ovo pitanje zavisi od elemenata, koje ima termalna kamera. Cena pri njenoj kupovini na tržištu upravo će varirati i zavisiti od delova, koje ona poseduje.

Kao najbitniji deo, koji ima infracrvena ili termovizijska kamera, jeste senzor infracrvene energije. Možda ćete se odlučiti za onaj uređaj sa najvećim displejom, ali to bi bila velika greška pri kupovini.

Upravo se čita:  Ako imate ovu aplikaciju na mobitelu odmah je izbrišite: Zaražena je opasnim softverom

Osnovni razlog toga jeste taj što je sakupljanje ovih obrisa, mnogo važnije za tehničke poslove, kao i za generalno obezbeđivanje. Postoji mogućnost da slika, koju dobijete, bude niske definicije, ali će vam svakako prikazati ono što postoji s druge strane. Bar će vam prikazati sliku, koja je najpribližnija onome što ste želeli da vidite.

Međutim, ako nameravate kupiti uređaj, koji spolja generalno lepo izgleda, onda će kvalitet infracrvene slike verovatno biti manji. Srećom, na tržištu možete pronaći bogatu ponudu infracrvenih kamera i izabrati odgovarajući model.

Za sam kraj možemo zaključiti da su infracrvene kamere najefikasniji uređaj za zaštitu vašeg poslovanja. Reč je o maloj investiciji, ali koja će vam značajno povećati bezbednost

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo