Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Kako da vam štednja donese veću zaradu

Nemojte propustiti

Ako ste odlučili da višak sredstava poverite banci na čuvanje, čestitamo, doneli ste pravu odluku.

Kada ste već odabrali najbolji način za umnožavanje viška novca, onda neka vam i ta investicija donese što veću korist. Svako bi to poželeo, a pravilnim izborom vrste štednje to je i moguće ostvariti.

Kako da se pronađe povoljna kamata na štednju? Isplati li se štedeti?

Štednja je najbolji način čuvanja novca za buduće troškove!

U slučaju da imate višak sredstava, štednja je mudar način da se obezbedi novac za neke buduće rashode. Neko štedi za planirane izdatke, neko ostavlja za „crne dane“ i vanredne troškove, ali je dobro da svi imamo ušteđevinu jer to daje finansijsku sigurnost u životu.

Štednja u banci donosi zaradu, ali se dobijaju i druge prednosti koje čuvanje kod kuće ne može da donese. Pre svega neće doći do nenamenskog trošenja novca jer je „na dohvat ruke“, ali će se novčanice obezbediti i od krađe i od nenamernog uništenja koje se može desiti.

Država osigurava štednju do 50.000€ pa je su sredstva bezbedna i biće vraćena klijentima ako dođe do nekih nepredviđenih okolnosti. Ovo je veliki korak u dobrom smeru i podsticaj za sve one koji su još uvek nepoverljivi prema bankarskom sektoru.

Povoljna kamata na štednju

Ako želite da znate koja je to povoljna kamata na štednju, treba započeti sa objašnjenjem koje vrste štednje postoje.

Osnovna podela je na dinarsku i deviznu štednju i svako bi pretpostavio da je štednja u devizama primamljivija, ali zapravo to nije tačno. Najbolje je štedeti u dinarima jer su tu kamatne stope više i veći je prihod korisnicima. Naša Narodna banka se postarala da to bude isplativo poslovnim bankama tako da one radije štede u dinarima i privlače klijente sa povoljnom kamatom na štednju.

Štednja se deli i na štednju po viđenju i oročenu štednju gde se kod prve novac podiže u svakom trenutku, a kod druge se novac oročava na određen period i podiže se tek po njegovom isteku. Ova druga varijanta, oročena štednja, donosi više kamate pa su i ovo stavke koje treba razmatrati pri štednji.

Povoljna kamata na štednju bi bila oročena štednja u dinarima, jednostavno rečeno. Što je iznos depozita veći i period otplate duži dobija se veći iznos na ime kamate. Dakle, svu štednju izvadite iz slamarice i pravac u banku, neka vam novac donese još novca. Pri tome obavezno štedite u dinarima, na što duži rok i zarada će biti maksimalna.

I u slučaju da postoji briga da ne možete da budete sigurni da vam novac neće zatrebati pre isteka oročenog perioda, možete da svoju štednju podelite pa da deo oročite, a deo da bude štednja po viđenju. Opet se dobija povoljna kamatna stopa, zarada možda nije najviša, ali vam je zato novac dostupan bez plaćanja „penala“.

Štedite logično, štedite pametno, štedite u banci! Za uzvrat ćete dobiti kamatu na štednju koja će polako, ali sigurno uvećavati vaš konto. To je odgovoran način vođenja sopstvenih finansija i obezbeđenje sredstava za buduće troškove!

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Planirate ljetovanje u Hrvatskoj? Pripremite se na žešće poskupljenje u sezoni

- Poskupljenja su najveća u onim objektima koji u protekle dve godine nisu digli cijene, a u porodičnom smeštaju...

Možda vas zanima i ovo