Nedjelja, 1 listopada, 2023

Kako do vaučera od 200 KM za odmor u BiH?

Autor:Fena

Preporučeno

– Nadam se da će građani, nakon okončanja svih neophod­nih procedura, za tri sed­mice moći kupovati vaučere – kazala je Đapo.

Nakon informacije o tome da je Federalna vlada na posljednjoj sjednici us­vojila program podrške razvoju turizma u iznosu od pet miliona KM, a od kojih će dva miliona KM biti izdvojena za vaučere građanima, telefoni u Mi­nistarstvu okoliša i turiz­ma FBiH, čiji je to bio prijedlog, ne prestaju zvo­niti.

U Ministarstvu su očekivali veliku zainteresiranost građana za ovaj vid subvencije njihovom odmoru u iznosu od 200 KM, ali su ih pozvali na strpljenje zbog neophodnih procedura.

Kako je objasnila za Dnevni Avaz federalna ministrica oko­liša i turizma Edita Đapo, ova odluka najprije mora biti objavljena u “Službe­nom listu”, što će, kako se nada, biti učinjeno najkasnije do kraja naredne semice.

Upravo se čita:  Hoće li minimalna plata u FBiH biti 1.000 KM?

Potom slijedi, doda­la je, raspisivanje javnog poziva za e-platforme pu­tem kojih će biti distribui­rani vaučeri.

“Javni poziv će trajati 15 dana i to je rok u kojem će e-platforme poput kupon.ba, odmoriubih.ba i drugih imati mogućnost da se prijave i koje će, u konačnici, građanima i prodavati turističke pake­te, kao što su to i do sada radili. Nakon što s njima potpišemo ugovore građanima ćemo objasniti kako će tačno aplicirati. Naprimjer, ako kupite pa­ket aranžman koji košta 250 KM, vi ćete uplatiti 50 KM, a 200 KM ćete dobiti kao vaučer. Sve će jasno, zavisiti od paketa koji odaberete, ali 200 KM je iznos vaučera. Plaćanje će se vršiti karticama, pri čemu je otklonjena svaka vrsta diskriminacije i bilo kak­vog utjecaja”, pojasnila je Đapo.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Naglasila je da će građani redovno biti in­formirani o tome koliko je u datom trenutku utrošeno vaučera.

“Kako smo rekli, ovaj program će trajati sve do 31. decembra ove godine, ali vjerujem da će ta dva miliona KM biti utrošena prije tog roka, jer većina građana je opredijeljena da svoj odmor provede to­kom ljeta. Iskreno, nadam se da će građani, nakon okončanja svih neophod­nih procedura, za tri sed­mice moći kupovati vaučere”, kazala je Đapo.

Upravo se čita:  SIPA provodi istragu protiv Christiana Schmidta?

Đapo je istaknula da će građani prema svojim preferencijama birati gdje žele provesti odmor na području Federacije BiH.

“Potrebno je da se građanima ponudi što više paketa kako bi svoj odmor ili dio odmora mogli provesti na onim destinacijama na kojima žele. Vjerujemo da će ovo biti značajna olakšica u ovoj situaciji s poskupljenjima, a usto što je ovo pomoć za građane, s druge strane je i značajna podrška za domaći turizam i privredu”, naglasila je.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo