Petak, 17 rujna, 2021

Kako izbeći pojavu bubuljica i uraslih dlaka nakon uklanjanja dlačica

Nemojte propustiti

Odstranjivanje neželjenih dlačica postalo je imperativ nege i lepote. Ipak, ako ovoj proceduri ne pristupimo adekvatno, iako smo odstranili dlake, posledice mogu biti estetski loše – onda kada se na njihovom mestu nađu bubuljice, iritacije i urasle dlake. Odajemo vam nekoliko trikova za glatku i lepu kožu.

Trikovi i najčešće greške koje pravimo prilikom brijanja

Brijanje je najčešći izbor kod uklanjanja dlačica, budući da je ovaj proces ujedno i najbrži i dostupan svima. Ipak, prilikom brijanja isušujemo kožu, oštećujemo njen gornji sloj i često prouzrokujemo iritacije koje izazivaju pojavu bubuljica i uraslih dlaka. Kako bismo ovo izbegli, stručnjaci preporučuju nekoliko procedura koje treba preduzeti pre samog brijanja. Najpre, laganim podrezivanjem dlačica pre samog brijanja olakšaćemo proces broijaču i manje puta ćemo morati da prelazimo njim preko kože. Ovome mnogo pomaže i korišćenje što oštrijeg brijača – poželjno je ne koristiti isti žilet duže od mesec dana. Topla kupka pre brijanja omekšava folikule dlaka i čini ih lakšim za odstranjivanje, dok se smatra da brijanje tokom kupanja i tuširanja šteti koži jer se tako sa nje skida spoljašnji zaštitni sloj. Piling tokom kupanja može biti koristan kako bismo uklonili mrtve ćelije kože pre brijanja. Tako omogućavamo koži da diše i sprečavamo kasnije iritacije. Finalni i važan korak je zaštita kože penom za brijanje – idealno u smeru suprotnom od smera rasta dlačica, kako bismo ih uspravili i olakšali presecanje žiletom. Mnogi kozmetičari umesto pasti i pena za brijanje sugerišu upotrebu prirodnog ulja, posebno maslinovog. Ono hidrira kožu, deluje antioksidativno, hrani je vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama pa samim tim smanjuje mogućnost nastanka iritacija. Kada pristupimo brijanju, važno je ne pritiskati brijač, i ne prelaziti više puta preko iste regije. Ispirajte brijač posle svakih nekoliko poteza.

Mnogi se odlučuju za brijanje tokom jutarnjeg tuširanja, dok kozmetičari smatraju da telo natekne tokom spavanja, te su dlačice nepristupačnije. Ovo otežava brijanje a povećava mogućnost nastanka iritacija i bubuljica.

Urastanje i bubuljice pri depilaciji

Depilacija, posebno vrućim voskom u kombinaciji sa nošenjem tesne odeće i znojanjem, najčešći je uzrok nastanka bubuljica na telu. Bubuljice su uzrokovane iritacijama, gljivicama i streptokokama. Piling pre depilacije može pomoći u smanjenju nastanka iritacije. Ipak, i pored pilinga, depilacija vrućim voskom, najčešće u salonima, gde se ne vodi dovoljno računa o higijeni i isti vosak se koristi i po nekoliko puta, neretko može izazvati urastanje dlaka i bubuljice. Iako zagrevanje voska ubija bakterije, gljivice i paraziti mogu se preneti i pored visokih temperatura.  Kada koristimo hladan vosak, mogućnost nastanka bubuljica usled bakterija i gljivica se umanjuje. Ova metoda je higijenska jer se vosak odstranjuje trakama. Ipak, sam proces depilacije hladnim voskom ili šećernom penom je nešto grublji i koža posle njega ostaje crvena i iziritirana pa je neophodno hidrirati je, čime i dalje ne osiguravamo da se bubuljice u upale ne pojave.

Laserska epilacija kao bezbedan treman

Laserska depilacija je, prema stavovima stručnjaka jedina procedura kojom odstranjujemo dlake pritom preventujući nastanak uraslih dlaka i bubuljica. Lasersku epilaciju obavljaju dermatolozi, usmeravajući laserski zrak prema vlasima. Zracima se targetira melanin u dlačicama – protein koji s erazgrađuje pri jakoj svetlosti. Toplotom se dlačica uništava i njen rast postaje dosta sporiji, dok se posle već nekoliko tretmana u potpunosti zaustavlja rast dlačice. Laserska epilacija je bezbolna procedura. U konsultaciji sa pacijentom se na osnovu njegovog tipa kože i vrste dlake preporučuje i formira idealan tretman i broj tretmana do postizanja krajnjeg cilja, ali se procedura najčešće ponavlja tri do pet puta.

Ishranom i negom protiv bubuljica i uraslih dlaka

Čak i kada sve procedure obavimo propisno, ne možemo biti sigurni da bubuljice neće nastajati na našoj koži ukoliko ne korigujemo i ishranu i primenimo redovnu i adekvatnu negu. Kada je u pitanju ishrana od ključne važnosti za lepu kožu je smanjenje unosa šećera, a povećanje unosa vitamina D, zaslužnog za regeneraciju kože – u kombinaciji sa blagim (zaštićenim od UV zraka) izlaganjem suncu 15-20 minuta dnevno. Odeća koju nosimo treba da bude komotna i od prirodnih materijala kako bi apsorbovala znoj i smanjila namnožavanje bakterija i gljivica. Povremeni pilinzi i hidratacija kože, posebno prirodnim sredstvima takođe su važni u prevenciji nastanka bubuljica.

Od brijanja, preko tradicionalne, do laserske epilacije, važno je odabrati onaj tretman koji odgovara našoj koži i tipu dlaka i pristupiti mu pažljivo, uz adekvatnu negu. Lepa koža počiva na kontinuiranoj nezi i zdravim navikama.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo