Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Kako je Gordana Tadić zaboravila sumnjivo utrošenih 20 miliona eura RS-a i poljsku bolnicu!?

Autor:NAP

Nemojte propustiti

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

Na nabavku pokretne bolnice sa površinom od 6 hiljada metara kvadratnih i sa 500 bolničkih kreveta reagovali su iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine izrazivši sumnju da se kupovina dogodila mimo Zakona o javnim nabavkama.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić obratila se delegatima na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 28. maja i kazala je tada da je Tužilaštvo BiH radilo i radi na predmetima koji se odnose na javne nabavke i sve što je moglo ugroziti zdravlje i život ljudi u BiH za vrijeme epidemije i sada.

“Mi imamo otvorenih predmeta na kojima radimo, pratili smo i svu tu situaciju i evidentirali nastojeći da vidimo kako će se dalje situacija odvijati. Dakle, Tužilaštvo BiH je bilo posvećeno radu na predmetima koji se odnose na zdravlje i život ljudi, a posebno rigorozno prema onima koji su iskorištavali novac građana BiH”, kazala je Tadić.

A, od silnih navodnih istraga, jedna je optužnica i to ona za nabavku respiratora u Federaciji BiH, piše novinaska agencija Patria.

Kako to da Tužilaštvo BiH nije procesuiralo niti jedan slučaj iz Republike Srpske? A mnogo je pisanja bilo. Ukoliko Tužilaštvo BiH zaista ne radi po nalozima HDZ-a i SNSD zbog čega nemamo optužnicu ili bilo kakvu drugu odluku o poljskoj bolnici u RS ili tamošnjim javnim nabavkama respiratora.

Mediji su pisali o tome kako je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potrošio skoro 20 miliona eura putem pregovaračkog postupka bez obavijesti. Od toga je samo jednoj kompaniji dato 17 miliona otprilike. Bez ikakve procedure javnih nabavki su ta sredstva utrošena, što je dovoljan razlog da Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i tužilaštva uđu i pokrenu procese protiv odgovornih.

Još jedna od afera jeste i nabavka pokretne bolnice u Republici Srpskoj zbog koje je podneseno nekoliko krivičnih prijava, da bi u petak 29. maja štab za vanredne situacije Republike Srpske dao saglasnost entitetskom Institutu za javno zdravstvo za raskidanje ugovora za nabavku pokretne bolnice.

Ugovor se raskinuo jer dobavljač nije izvršio isporuku kompletne opreme za pokretnu bolnicu.

Na nabavku pokretne bolnice sa površinom od 6 hiljada metara kvadratnih i sa 500 bolničkih kreveta reagovali su iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine izrazivši sumnju da se kupovina dogodila mimo Zakona o javnim nabavkama.

Također su ukazali na činjenicu da je bolnica nabavljena po hitnom postupku preko firme koja se ne bavi nabavkom medicinske opreme.

I ništa od ovoga Tužilaštvo BiH nije procesuiralo, kao što sada ‘kaskaju’ i u istrazi oko skandala u vezi ikone koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu.

I dok predstavnici međunarodne zajednice ponavljaju o potrebi da tužilačke institucije funkcionišu bez političkih utjecaja, djelima nam Tužilaštvo BiH svakog dana dokazuje svoju političku zavisnost.

Reforma pravosuđa je potreba društva i države u kontekstu našeg evropskog puta i općih zahtjeva građana za pravdom.

Jer bez pravde nema istine, a ona sada najviše treba građanima Bosne i Hercegovine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beogradski analitičar zabrinut: “Vijest o razgovoru između Bidena i Mereklove o prioritetima zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu nije dobra za nas”

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsjedniku Joe Bidenu Balkan neće biti visoko na skali prioriteta, on...

Možda vas zanima i ovo