Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Kako je kćerka Bakira i Sebije Izetbegović došla do prvog miliona?

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

Posebno su zanimljivi podaci koji se odnose na dobit kompanije. Iako je 2011. godine iznosila tek 10.000 KM, ukupna dobit do kraja 2019. narasla je na 585.129 KM

Marketinška agencija „FabCat Creative“, u vlasništvu Jasmine Izetbegović, kćerke prvog čovjeka SDA Bakira Izetbegovića i direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, prema prijavljenim podacima u posljednjih deset godina ostvarila je ukupne prihode od oko 1.098.995 KM, i to samo s jednim uposlenikom.

Samo 2015. godine, kada je ostvaren prihod od 236.834 KM, firma je imala dva uposlena. Prema podacima koji su dostupni, ova firma, koja nema ni aktivnu internet stranicu, dobivala je direktne poslove od državnih kompanija. Dostupne su informacije prema kojima su javna preduzeća „Sarajevogas“ i “Rad“, koja su pod direktnom kontrolom SDA, angažirala Izetbegovićevu kćerku, piše “Dnevni avaz”.

Iako se radi o relativnom manjim iznosima, do 6.000 KM, koji se mogu provesti bez javnog oglašavanja nabavke, ti ugovori potvrđuju šablon o kojem u tajnosti govore pojedini dužnosnici SDA. Naime, neki od njih su iznosili slučajeve u kojima je Izetbegović direktno ili putemposrednika tražio poslove za Jasminu. Portal “Akta” nedavno je objavio informacije o poslovanju kompanije Izetbegovićeve kćerke, koja i dalje ima jednog uposlenika.

– Iako se trudi da izbjegava uticaj oca, sudeći po finansijskim izvještajima, njena agencija je jačala kako je rasla i Bakirova politička karijera – naveli su iz Akte.

Posebno su zanimljivi podaci koji se odnose na dobit kompanije. Iako je 2011. godine iznosila tek 10.000 KM, ukupna dobit do kraja 2019. narasla je na 585.129 KM

Tako je u 2011. godini agencija prihodovala sa početnih 46.636 KM, uz dobit od oko 10.000 KM, da bi se već 2012. prihod skoro udvostručio na 84.7632 KM.

– U izbornim godinama prihod je opet porastao na 166.130 KM, da bi u narednim godinama bio još bolji i iznosio više od 200.000 KM, uz dobit od preko 150.000 KM – objavio je nedavno portal Akta.ba

Kada su u pitanju 2017. i 2018. godina, prihod i dobit padaju, a to se dešava pogotovo 2019. godine, kada su iznosili tek 54.289. KM.

Faksimil finansijskih podataka za kompaniju “FabCat Creative” sa portala AKTA.ba

No, portal Akta.ba tvrdi da to nije spriječilo vlasnicu ove agencije da, i pored slabijeg poslovanja, priušti sebi nekretninu u Bolničkoj ulici u Sarajevu od 117,63 kvadratnih metara.

Inače, cijena kvadrata u novoizgrađenoj zgradi, kako navodi ovaj portal, iznosi 4.500 – 5.000 KM, te je za ovaj stan morala, ako je kupovala po tim cijenama, platiti gotovo pola miliona KM.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beogradski analitičar zabrinut: “Vijest o razgovoru između Bidena i Mereklove o prioritetima zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu nije dobra za nas”

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsjedniku Joe Bidenu Balkan neće biti visoko na skali prioriteta, on...

Možda vas zanima i ovo