Subota, 19 lipnja, 2021

Kako je pandemija upropastila mnoga vjenčanja: Planirali smo svadbu, a onda su gosti počeli da otkazuju

Nemojte propustiti

Mnogi mašataju o danu kada će izgovoriti sudbonosno “DA”, i krenuti kroz život sa osobom koju vole. Mnogima je korona virus spriječio dugoočekivani trenutak. Neki parovi imali su sreće, i napravili su svoje vjenčanje, ali ima i onih koji u tome nažalost nisu uspjeli.

Mlada je bila u bijelom i nosila je buket plastičnog cvijeća. Dekoracija je je kupljena preko sajta za elektronsku trgovinu. Svadbena zabava je bila mala. Samo uža porodica. Najavili su lijepo vrijeme, ali je ipak padala kiša kada se 23-godišnja studentkinja Eliana Amrami iz Čikaga udala za svog dečka, 22-godišnjeg Elliot Birna, u bašti svojih roditelja. Kao što je uobičajeno tokom jevrejskih vjenčanja, mlada se spremala da razbije čašu.

Mnogi nisu mogli lično da prisustvuju vjenčanju zbog korona virusa. Familija i prijatelji para odvezli su se do susjedne ulice i preko telefona gledali uživo vjenčanje. Zarobljeni u svojim automobilima na sigurnoj udaljenosti, posmatrali su na ekranima pametnih telefona kako se par vjenčava.

Amrami je prvobitno planirala da se vjenča u Čikagu 29. marta. Ali 12. marta, guverner države Ilinois, Džej Bi Priker, savjetovao je da sve velike događaje treba odložiti za maj. Čekanje bi bilo mučno.

– Mi smo pravoslavni Jevreji – objašnjava Amrami. „Nismo živjeli zajedno! Nismo mogli da čekamo, umirali smo od želje da se vjenčamo. Nakon noći pune suza, porodica je odlučila: imaćete vjenčanje u dvorištu. Rabin je bio spreman da to uradi.

Amrami je jedna od mnogih čiji je plan za vjenčanje korona virus doveo u pitanje. Oko 20 odsto svjetske populacije nalazi se u kućnim karantinima. Neki od ovih ljudi planiraće vjenčanje u narednim mjesecima. Ali za sada je normalan život na pauzi – i svaka pomisao na proslave sa porodicom i prijateljima, od kojih su mnogi možda stariji i ranjivi, nezamisliva je.

Kada je u pitanju logistika za zakazivanje vjenčanja, nisu svi tako srećni, prenosi Blic.

– Bilo je nevjerovatno stresno – kaže Džejms ( 27) iz Zapadnog Suseksa. Trebalo je da se vjenča u dvorcu. Dana 25. marta, stiglo mu je obavještenje da je sve otkazano, ništa od vjenčanja do juna, ali ipak mora da plati osamdeset odsto troškova, zbog kamate o zakašnjenju otkaza slavlja u svom ugovoru. Mjesto na kom je trebalo da se održi vjenčanje, mu je preporučilo da kontaktira svoje osiguranje, mada nema garancije da će se isplatiti.
– Bili smo potpuno razočarani – kaže Džejms. „Naše vjenčanje je otkazano. A onda smo se suočili sa ogromnim računom. Treba reći da smo ostali bez novca, a nije naša greška”.

Nakon pobune od strabe Džejmsa i drugih parova u sličnoj situaciji, lokal se složio da im kada ovo prođe omogući ponovno vjenčanje. Ali iskustvo je bilo toliko stresno da Džejms ne želi više tamo da napravi svoje vjenčanje .

– Ostavili su nam jako loš utisak – kaže on.

Metson i njegova partnerka Hanh (31) prišli su jednom hotelu i pitali da naprave svoje vjenčanje, i uspjeli su, zakazano je iste nedjelje. Dok se Hana spremala ujutru za vjenčanje, sve više gostiju slalo je poruke da ne mogu da prisustvuju zbog zdravstvenih problema.

– To je donekle promijenilo cijeli događaj – kaže Metson.

Na kraju, svadbi je prisustvovalo samo 40 ljudi, otprilike polovina potvrđene liste gostiju od 87. To definitivno nije bilo idealno – zahvaljujući smjernicama za socijalno distanciranje, Metsonovi su svoje goste smjestili tako da su neki stolovi bili prazni.

– Zvuči tako sramežljivo, ali čim sam ušla i ugledala Lana tamo i našu porodicu, pomislila sam:„ Zbog čega sam sve ovo vrijeme brinula? “, Kaže Burston. „Bilo je super. Ono što je bilo prisutno toga dana bili su radost i ljubav. Nije bilo osjećaja kao da smo propustili bilo šta. Na neki način, bilo je veoma posebno – dodaje ona.

Za sada su svi planovi za medeni mjesec na čekanju.
– To je zanimljiv način kako započeti bračni život. Provodimo 24/7 zajedno u malom stanu – rekla je Bruston.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo