Nedjelja, 1 listopada, 2023

Kako je pelet postao ekonomski neisplativ? ‘Vidim u magacinu 50 tona, ne prodaje se, čeka se još veće poskupljenje’

Preporučeno

Iz jedne od srednjobosanskih firmi za proizvodnju peleta u pismenom odgovoru su naveli da su uzrok poskupljenja, između ostalog, veće cijene repromaterijala i troškova rada, uz ograničenu proizvodnju usljed nedostatka sirovine.

Cijene energenata za proizvodnju toplotne energije posljednjih su dana dosegle rekordne vrijednosti i na području Srednjobosanskog kantona. Povećana potražnja na svjetskom tržištu dovela je do povećanja izvoza i cijena, a time i nestašice sirovine na području kantona.

Dok je do ogrjevnog drveta sve teže doći, cijene peleta su u odnosu na prošlogodišnje drastično veće. Tako je jedan od ekoloških najprihvatljivijih energenata postao gotovo ekonomski neisplativ. S ciljem stabilizacije tržišta Vlada SBK-a usvojila je set mjera, među kojima i najavu pojačanog inspekcijskog nadzora nad proizvođačima peleta.

Dok je prosječna cijena peleta, prema podacima Kantonalnog ministarstva privrede, prethodnih godina iznosila oko 280 maraka, ovih dana doseže iznos od oko 600, s tendencijom stalnog rasta, ali i prijetnjom nestašice na tržištu. Građani se sve teže nose s enormnim poskupljenjima. Priču donosi Federalna televizija.

Upravo se čita:  Udvostručen izvoz uglja iz BiH, skoro sve količine idu u jednu zemlju

– Prije sedam dana tonu sam platio 550 KM. Kad sam ušao u magacin, trgovkinja mi je prvo rekla da ga nema. A onda sam vidio da je u magacinu 50 tona. Ne prodaje se nego se čeka još veće poskupljenje. Imam 400 maraka penzije, za šta da kupim, šta ću jesti? – priča Alija Švraka.

Iz jedne od srednjobosanskih firmi za proizvodnju peleta u pismenom odgovoru su naveli da su uzrok poskupljenja, između ostalog, veće cijene repromaterijala i troškova rada, uz ograničenu proizvodnju usljed nedostatka sirovine.

Naime, šumsko-privredna društva, kako tvrde, ne mogu ispoštovati gotovo ni polovinu od ugovorenih količina. S druge strane, iz preduzeća koje upravlja srednjobosanskim šumama, kao glavnim snabdjevačem sirovinom, kažu da, iako s ograničenim planovima proizvodnje i povećanom potražnjom, zbog koje nisu u mogućnosti da podmire sve potrebe, nisu drastično mijenjanli cijene ogrjevnog drveta, koje iznose oko 80 KM po metru kubnom.

Upravo se čita:  Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

Smatraju da realnog opravdanja za toliko poskupljenje peleta nema.

– Povećali smo cijenu u prosjeku za tri do četiri posto, a naši su troškovi porasli, s obzirom na cijenu energenata, ostalih materijala, goriva koje se koristi u našem procesu proizvodnje. Smatramo da toliko povećanje nije opravdano – navodi Suzana Pajić, izvršni direktor za ekonomske, finansijske i komercijalne poslove ŠPD Srednjobosanske šume.

Iz Kantonalne vlade stava su da cijene diktira evropsko tržište i želja pojedinaca za većom zaradom. Da bi to spriječili, tržišna inspekcija Ministarstva privrede izvršila je kontrole preduzeća koje proizvode pelet i utvrdila da pojedini formiraju veleprodajne cijene bez uređenih kalkulacija.

Upravo se čita:  Bećirović: Dodik neka zaboravi i mirno i nemirno razbijanje države BiH

– Došli smo do toga da je cijena po toni peleta u odnosu na prošlu godinu povećana preko 100%. Našli smo da realnog opravdanja za to nema. Naša tržišna inspekcija pojačano prati sve ono što je vezano za formiranje cijena peleta na području kantona – ističe Nisvet Hrnjić, ministar privrede SBK-a (SDA).

S ciljem zaustavljanja divljanja cijena, pored najavljenih pojačanih inspekcijskih kontrola, Vlada je, između ostalog, zaključkom dala podršku inicijativi Vlade Federacije da za normalizaciju tržišta i zadovoljenja potreba domaćih potrošača, barem privremeno zaustavi izvoz.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo