Petak, 20 svibnja, 2022

Kako je ponos ruske Crnomorske flote završio na dnu mora? Ukrajinci dronom ‘zabavili‘ protuzračnu odbranu broda dok su projektili jurili uz površinu mora

Nemojte propustiti

Čini se da je važnu ulogu odigralo i to što Rusi nisu bili dovoljno oprezni jer je Moskva plovila bez pratnje, što je neuobičajeno za brodove tog ranga.

Raketna krstarica Moskva, ponos ruske Crnomorske flote, završila je u četvrtak tokom noći na morskom dnu nedaleko od mjesta na kojem je prvi put porinuta u Crno more davne 1979. godine, i to zahvaljujući domišljatoj akciji ukrajinske artiljerije.

Dok Rusi tvrde da je njihov glavni ratni brod uništen zbog eksplozije u skladištu streljiva na brodu, ukrajinske snage objavile su da su Moskvu prevarili šaljući nekoliko dronova da odvuku pažnju proturaketnoj obrani broda. Vjerodostojnost tvrdnje potvrdili su i strani obavještajni izvori. Čini se da je važnu ulogu odigralo i to što Rusi nisu bili dovoljno oprezni jer je Moskva plovila bez pratnje, što je neuobičajeno za brodove tog ranga.

Primicanje meti

Krstarica “Moskva”

Napad se dogodio oko dva sata. Moskva je u tom trenutku bila ni stotinjak kilometara udaljena od grada Odese na jugozapadu Ukrajine. Posada je pratila let turskih dronova TB2, nesvjesna da prema njima jure dva projektila ispaljena s obale. Tonu teški protubrodski projektili tipa Neptun, s dometom od 170 nautičkih milja (oko 315 kilometara), Moskvi su se približili na razini mora. Njihova putanja na toj visini te nemirno more olakšali su raketama neopaženo primicanje meti.

Zbog loših uvjeta ruski tegljači nisu uspjeli krstaricu otegliti do luke Sevastopolj na Krimu, već je potonula na putu. Sudbina većeg dijela posade jučer je bila nepoznata. Oko 50 članova posade pokupio je ruski brod, dok je 14 mornara navodno prevezeno u luku Sevastopolj. Međutim, na brodu je bilo 510 članova posade, što znači da sudbina više od 400 Rusa nije poznata. Rusija tvrdi da je evakuirala posadu. Dio analitičara upućuje na to da je na brodu možda bilo i nuklearnih bojevih glava jer je Moskva dizajnirana da ih nosi. Spekulira se o dvije nuklearne bojeve glave.

Ukrajinski protubrodski projektil tipa Neptun

Već je i materijalni gubitak Moskve golema stvar za rusku vojsku. To je najveći pojedinačni gubitak na ruskoj strani od početka rata u Ukrajini. Gubitak glavnog ratnog broda, osim što je udarac za ponos i moral ruske strane, odrazit će se i na ratne operacije na Crnom moru gdje ruski brodovi pucaju na obalu, ali i blokiraju međunarodnu trgovinu. Također je Moskva, navode vojni znalci, najveći brod “izgubljen u akciji” još od Drugog svjetskog rata.

Autobusi za evakuaciju

Upravo je Moskva krajem veljače zaprijetila ukrajinskim vojnicima na Zmijskom otoku u poznatom obračunu “Davida i Golijata”. Kada je kapetan Moskve zatražio od šačice Ukrajinaca na otoku da se predaju pod prijetnjom uništenja, Ukrajinci su, zabilježeno je na snimci koja je poslije obišla svijet, odgovorili: “Ruski vojni bode, idi u k…!”

Kako piše britanski Daily Mail, kapitalni plijen Ukrajinaca kulminacija je obavještajanog rada. Samo koji sat prije američka je strana objavila da “obavještajno izravno pomaže ukrajinskoj strani” kako bi im olakšala precizno ciljanje ruskih meta. Upravo je to omogućilo saznanja da brod Moskva “operira u predvidljivom ritmu” na sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, često bez pratnje. Uobičajeno je da velike krstarice, pogotovo glavni ratni brodovi, imaju pratnju fregata koje funkcioniraju kao zaštitni pojas, navodi Daily Mail nagađajući da su ruski zapovjednici, osjećajući se nedodirljivo, propustili zaštititi.

Rusku bijesnu reakciju nije trebalo dugo čekati. Ruske snage obnovile su napade na Kijev, prve nakon što se njihova vojska povukla iz okolice glavnog ukrajinskog grada. Ruska je strana objavila da je krstarećim projektilima pogodila vojne ciljeve na rubu Kijeva jer da je ukrajinska strana gađala ruska sela u blizini granice. Ruski napad na području grada Kijeva ciljao je na tvornicu Vizar za koju je ruska strana rekla da isključivo proizvodi i popravlja projektile.

Uz ostalo i protubrodske rakete koje su, prema objavi Ukrajine, potopile Moskvu. Ruski mediji prenijeli su priopćenje da je njihova vojska oborila nekoliko ukrajinskih letjelica te da su “razbili skupinu poljskih plaćenika”. Najavili su i da će se napadi na Kijev nastaviti kao odgovor na terorističke udare ukrajinskih snaga.

U petak je objavljeno da je sedam osoba poginulo, a 27 ranjeno u sjeveroistočnom selu Borovaja u Harkivskoj oblasti nakon što su napadnuti autobusi za evakuaciju civila preko teritorija na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije. U Mariupolju ljudi umiru od gladi, poručili su iz Ujedinjenih naroda. Humanitarna kriza bi se na istoku zemlje mogla pogoršati u sljedećim tjednima, dodao je UN, objašnjavajući to očekivanim intenziviranjem ruskih napada na istoku zemlje.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Procurio dokument iz Brisela: Ne otvarati nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom

Non-paper Evropske komisije sadrži i zaključke da je Srbija usvajanjem ustavnih amandmana napravila “važan korak” ka nezavisnom pravosuđu, ali...

Možda vas zanima i ovo