Subota, 18 rujna, 2021

Kako je razarajuća oluja “Friederike” igrom slučaja zaobišla BiH

Nemojte propustiti

Razarajuća oluja “Friederike”, koja je poharala Europu, samo je igrom slučaja zaobišla BiH, a kako ističu klimatolozi, kod nas se osjetilo minimalno jer je pozicija BiH bila na kraju glavnog udara ove oluje.

Stručnjaci iz klimatologije naglašavaju da je samo pitanje vremena kada će BiH pogoditi vremenski ekstremi koji mjesecima unazad pogađaju Europu i Ameriku i odnose mnogobrojne živote. Apeluju i na nadležne institucije i građane da počnu više da razmišljaju o bezbjednosti ljudi i resursa.

“Energija atmosfere po svijetu je totalno poremećena, tako da se ne zna više gdje će udariti i šta. Prvo je bila Amerika, pa južna Evropa pa centralna. Sve to je atipično i mnogo češće nego ranije. Prije nekoliko mjeseci smo imali tri uragana u malom prostoru na Karibima, i to nikada nije bilo tako. Sreća da se nisu spojili u jedan. Sve je ovo sada moguće i kod nas”, ističe za Nezavisne Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci i ekspert za klimu i klimatske promjene.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, rekao je da su u BiH do sada urađena dva nacionalna izvještaja, a da se treći upravo radi. On navodi da je u BiH već došlo do ogromnih promjena.

“Biodiverzitet BiH je dosta promijenjen. U proteklom periodu su registrovana tri manja tornada u Popovom polju, Prijedoru i Maglajanima, a period vegetacije se produžio za čitavih deset dana”, ističe Kuštrinović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo