Subota, 2 prosinca, 2023

Kako je solarna elektrana vrijedna 10 milijardi dolara u Nevadi postala skup neuspjeh – “Crescent Dunes“

Autor:PR tekst

Preporučeno

Neuspješna solarna elektrana “Crescent Dunes“ u Nevadi je odličan podsjetnik da stvarnost često ne uspijeva da ispuni obećanja mašine o zelenoj energije. Solarna elektrana vrijedna milijardu dolara je 2011. godine dobila garanciju za zajmove poreskih obveznika u iznosu od 737 miliona dolara. Može se reći da je projekat zaista zvučao previše dobro da bi bio istinit. 

Solarna elektrana u Nevadi je pretrpjela nekoliko tehničkih, građevinskih i dizajnerskih problema šta se završilo tužbama i promjenama kontrole. Od Aprila 2019. godine, solarna elektrana Crescent Dunes nije proizvodila struju i njen jedini kupac NV Energy je kasnije raskinuo ugovor.

Ako pratite vijesti onda znate da je situacija sa požarima u Nevadi alarmantna. Stoga, NV Energija je odlučila da će isključiti napajanje u oblastima Sjeverne Nevade gdje je povećan rizik od požara. NV Energija je takođe rekla da će, ako je moguće, upozoriti ljude unaprijed.

S tim rečeno, ako planirate da gledate serije, budete na društvenim mrežama, igrate igrice ili uživate na nekim od najboljih i najsigurnijih kazino sajtova, onda bi bilo bolje da napunite svoje uređaje prije isključenja.

Šta je krenulo po zlu?

Generalno, solarna elektrana je trebala da  proizvodi čistu energiju koristeći više od 10,000 ogledala za zagrijavanje rastopljene soli u tornju visokom 640 stopa. Potom, pregrijana so bi prokuvala vodu, stvarajući paru za proizvodnju energije.

Ono šta ovaj poduhvat čini još uzbudljivijim nego što jeste je to što je trebalo da so može da skladišti toplotu i proizvodi električnu energiju nakon zalaska sunca.

Zaista je zanimljivo a u isto vrijeme i čudno koliko se ekologa ne protivi masovnim poremećajima u divljini kada se radi na unapređenju programa koji obogaćuje interes zelene energije.

Solarnu elektranu je odobrila komisija za usluge Nevade 2010. godine, ali je komercijalno poslovanje tek započeto 2015. godine. U oktobru 2016. godine popravke od curenja u rezervoaru rastopljene soli su onesposobile solarnu elektranu na osam mjeseci.

NV Energija, tada jedini kupac elektrane je rekla u izvještaju od juna 2019. godine da su produženi i česti zastoji u elektrani smanjili očekivanu količinu energije i kredita za 50% u 2020. godini.

Na kraju, prema prijavama stečaja, Tonopah je u vlasništvu SolarReserve-a, pokretača elektrane, Cobra Energy Investments LLC, odjeljenja španske infrastrukturne kompanije ACS i Banka Santandera SA.

Prelazak na nove stvari 

NV Energija, nekada jedini kupac solarne elektrane “Crescent Dunes“ je ipak odlučila da investira u noviju tehnologiju i pređe na zelenije pašnjake, pa je 29. jula potpisala 22-godišnji PPA sa EDF Renewables North America.

Ono što se do sada zna jeste da će se snaga generisati projektom Chuckwalla Solar + Storage od 200 MW, koji će izgraditi EDF.

Ian Crni, potpredsjednik za razvoj zapadnog regiona u EDF Renewables North America je izjavio da im je zadovoljstvo da jačaju odnos sa NV Energijom, nadograđujući njihov sporazum o razvoju i izgradnji Arrow Kanjon Solar-a + Storage projekta iz 2019. godine.

Takođe, Kanjon Erou će se graditi na rezervatu. To će biti solarni projekat od 200 MW koji uključuje projekat skladištenja baterije od 75 MW/5 sati. Očekuje se da će biti pokrenut u decembru 2022. godine.

Za kraj, potpredsjednik Ian Crni je takođe izjavio da NV Energija može slobodno koristiti bateriju po svom nahođenju u kojim god mjesecima to žele, omogućavajući ublažavanje skokova potražnje.

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi jeziv slučaj šokirao Bosnu i Hercegovinu: Sin ubio majku pa zapalio kuću da sakrije tragove?!

Na lice mjesta, pored policijskih službenika, izašao je i tužilac Okružnog javnog tuzilaštva Bijeljina pod čijim nadzorom se preuzimaju...

Možda vas zanima i ovo