Petak, 24 ožujka, 2023

Kako je Srbija u UN osudila rusku agresiju na Ukrajinu: Pogledajte govor ambasadora Nemanje Stevanovića

Nemojte propustiti

– Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju – kazao je srbijanski ambasador u UN-u

Srbija je juče u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala za rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Srpski ambassador pri UN Nemanja Stevanović održao je govor u kome je naveo da gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživaljavamo kao istinsku tragediju, da Srbija i Ukrajince i Ruse smatra prijateljskim narodima i podsjetio na bombardovanje SRJ 1999.

Govor Nemanje Stevanovića prenosimo u cijelosti:

„Republika Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina su za Republiku Srbiju prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju.

Republika Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija (1975), kojim se garantuje pravo država na nepovrijedivost granica.

Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i cjeline svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država, te je, bez obzira na to što nije saglasna sa svim formulacijama sadržanim u rezoluciji, glasala u prilog.

Dužan sam da ukažem na preambularni paragraf 13, i podsetim da se prvi napad na suverenu državu na tlu Evrope nakon Drugog Svetskog rata dogodio ne tako davno, 1999. godine, napadom 19 država na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, primarno na Republiku Srbiju, kada je izostala adekvatna reakcija ove uvažene institucije na flagrantno kršenje Povelje UN.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Reakcija Refika Lende: HDZ i stranke okupljene oko Trojke pokušavaju ignorirati Ustav i time blokirati imenovanje Vlade FBiH

- Dalje ignorisanje Kluba Bošnjaka i mene kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog Kluba, nije...

Možda vas zanima i ovo