Četvrtak, 21 listopada, 2021

Kako je u Hrvatskoj “pao” Galib Hadžić: Tuzlanski žestoki momci bezbrižno vježbali s pištoljima za pasom

Nemojte propustiti

galibDvadesetdvogodišnji Galib Hadžić iz Tuzle, koji je prije nekoliko dana uhapšen u Zagrebu temeljem BiH poternice, protivi se izručenju te će se zbog toga voditi takozvani duži postupak izručenja.

U međuvremenu čeka ga i hrvatska optužnica za nedozvoljeno držanje oružja, koju bi protiv njega uskoro trebalo podignuti zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo. Hadžić je uhapšen u ponedjeljak pod prilično čudnim oklnostima. Naime, uhapšen je ispred zgrade zagrebačkoga Županijskoga suda na Zrinjevcu, gdje je već mjesec i po dana odlazi svakoga ponedjeljka kako bi se javio sucu istrage koji ga kontroliše zbog mjere izrečene za nedozvoljeno držanje pištolja.

Prošloga ponedjeljka, međutim, iznenada su ga okružili policajci zato jer je u tajnosti sedam dana ranije BiH za njime raspisala potjernicu u kojoj ga se tereti za tri pokušaja mafijaške likvidacije. Policajci su procijenili da je mladića, koji je u opisu poternice označen kao naoružana i opasna osoba, najlakše uhvatiti dok se sam javlja sucu.

Za razliku od optužbi za ilegalno držanje pištolja, one za pokušaje likvidacija uopće ne djeluju bezazleno. Hadžića je naime, tuzlansko tužiteljstvo nakon jednogodišnje tajne istrage osumnjičilo da je osoba koja je iz pištolja u februaru prošle godine u mjestu Lukavac pokraj Tuzle iz zasjede pucala u trbuh 23-godišnjem Sanelu Toromanoviću, teško ga ranivši.

Drugi, puno krvaviji događaj zbog kojega BiH traži Hadžića dogodio se mjesec dana kasnije, u martu prošle godine. Tada je napadač naoružan kalašnjikovom u podne na prepunom parkiralištu ispred zgrade u naselju Brčanska Malta u Tuzli otvorio rafalnu paljbu na dvojicu viđenijih pripadnika tuzlanskoga krim miljea Beriza Kabilovića i Đanija Elezovića.

Usprkos brojnim ranama obojica su preživjela, a BiH mediji su obračun stavljali u kontekst tamošenjeg okršaja dvaju navodnih kriminalnih grupa, od kojih jednu navodno predvodi Mersed Hadžić zvani Mirso Švicarac, bratić Galiba Hadžića. Mersed Hadžić inače stalno boravi na relaciji Zagreb – Tuzla, a u Zagrebu navodno ima i prijavljeno boravište.

Tužiteljstvo je u februaru ove godine osumnjičilo upravo Galiba Hadžića da je pucao na Kabilovića i Elezovića, a prijave za tri pokušaja ubistva bile su dovoljne da se raspiše poternica.

No još je zanimljivije kako je Galib Hadžić u januaru ove godine pao u ruke hrvatske policije zbog nedozvoljenoga držanja oružja. Naime, patrolirajući obalom jarunskoga jezera policajci su 14. januara ove godine vidjeli na vježbalištu pokraj jezera grupicu kratko izbrijanih i nabildanih muškaraca kako rade zgibove, a nekima od njih iz trenirki su, zataknuti za pas, virili pištolji.

Vidjevši da bi se moglo raditi o opasnim tipovima, policaci su pozvali pojačanje, no prije dolaska policije, muškarci u trenirkama pokupili su se u svoje automobile te počeli napuštati Jarun. Međutim neke od automobila uglavnom sa stranim registracijama policajci su uspjeli zaustaviti. Prilikom legitimiranja kod Galiba Hadžića (22) te njegova rođaka Enesa Hadžića (21) pronašli su pištolje te su oni uhapšeni. Enes je u džepu imao 22.000 eura i 5000 CHF.

Nakon preprate sucu obojici je određeno pritvaranje u Remetincu, no nakon nekoga vremena pušteni su uz kauciju od po nekoliko desetaka hiljada kuna, te su se redovno morali javljati istražnim sucima. Štaviše, koliko smo uspjeli doznati, dvojica mladića svoje su obveze jako disciplinirano izvršavala, obavještavajući sud o svakoj promjeni prebivališta i slično.

Zagrebački su policajci posljednjih mjesec dana detektirali da se i Mersed Hadžić nalazi u Zagrebu, a navodno je i u Remetinec došao posjetiti bratića. Koliko je poznato, protiv Merseda Hadžića trenutno se ne vode nikakvi postupci iako je prije dvije godine bio osuđen zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu Incognito krajem 2008. godine. No ubrzo nakon presude kojom je osuđen na dvije i po godine Hadžić se našao među 36 osoba koje je pomilovao predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Zbog sumnji da se radilo o nezakonitim pomilovanjima Budimir i njegovi saradnici našli su se pod istragom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo