Srijeda, 8 prosinca, 2021

Kako očistiti sjedišta u autu

Nemojte propustiti

Mnogi vlasnici automobila imaju naviku da održavaju automobil urednim samo izvana jer je to ono što drugi ljudi vide. Međutim, čistoća unutrašnjosti automobila možda je i važnija od vanjske.

Posebno su tekstilni interijeri skloni prašini, mrljama i nečistoćama, pa ih je potrebno redovno čistiti. Ako prljavština dugo stoji na tapacirungu, može trajno promijeniti boju tkanine. Autosjedala je lako čistiti sve dok se pridržavate uputstva s proizvoda koji koristite.

Prvi korak je usisavanje auta

Usisavanje unutrašnjosti automobila trebalo bi da postane redovna rutina. Važno je koristiti usisivač visoke snage s velikim otvorom na četki kako bi mogao usisati i veće komade. Većina usisivača dolazi s različitim nastavcima, koji će pomoći da usisate sva područja automobila. Nemojte se bojati koristiti ih.

Sljedeći korak je nanošenje sredstva za čišćenje

Vrlo je važno koristiti proizvode koji su isključivo namijenjeni čišćenju autotekstila, jer sva druga sredstva potencijalno mogu napraviti više štete nego koristi i uništiti tkaninu.

Obično sredstva za čišćenje sjedišta dolaze u spreju. Ne bi bilo loše čistiti jedno sjedište po jedno, jer čišćenje istovremeno prevelike površine može rezultovati time da ostavite predugo sredstvo za čišćenje na nekom području i prouzrokujete neželjeno djelovanje poput ostavljanja izbijeljenih fleka na tkanini. Dok pršćete sprej držite bocu dovoljno udaljenu od sjedišta kako biste nanijeli tek lagani sloj.

Istrljajte nečistoće

Sljedeći korak je da krpom za čišćenje ili spužvom, u zavisnosti od preporuke proizvođača sredstva za čišćenje, dobro istrljate sjedišta kako bi se uklonile mrlje i nečistoće. Nakon toga pređite čistom krpom još jedanput, kako bi se sjedišta brže očistila. Ponovo koristite usisivač i još jednom dobro usisajte tretirano sjedište.

Zadnji korak je zaštita

Postoje impregnacijska sredstva koja mogu pomoći da se sjedišta prljaju sporije. Takođe, navlake za autosjedišta su jeftin način zaštite. Imajte na umu posebnosti vašeg automobila. Univerzalne navlake za sjedišta možda su jeftinije, ali neće savršeno pristajati. Ipak, i one su dobro rješenje ukoliko sebi ne možete priuštiti originalne navlake prilagođene za vaš automobil. Vrlo ih jednostavno možete zamijeniti, a zaštitiće vaša sjedišta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo