Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Kako od 1. januara Bosanac može dobiti belgijsko državljanstvo?

Nemojte propustiti

Belgija je ranije bila poznata po brzim prijemima u državljanstvo… No, od 1. januara je na snagu stupio novi Zakon o državljanstvu, kojim će će biti značajno otežano dobivanje belgijskog državljanstva, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA)

belgija

Novi Zakon o državljanstvu usvojen je u Parlamentu Belgije još u oktobru 2012. godine. Ranijim zakonskim rješenjima državljanstvo se u Belgiji moglo dobiti već nakon tri godine stalnog boravka u toj zemlji. Sada je taj rok produžen na pet godina.

Također, uvedena su i nova pravila o ekonomskom i društvenom statusu. Tako budući kandidati za državljanstvo Belgije moraju dobro poznavati belgijski ili neki od službenih jezika u ovoj zemlji kao što su njemački, francuski ili holandski jezik. Od kandidata će se tražiti i da imaju naobrazbu od najmanje 400 odslušanih sati, te da su bili uposleni najmanje 468 dana u posljednjih pet godina.

Ovo pravilo negativno se odražava na žene koje su radile skraćeno radno vrijeme.

Pravo na državljanstvo bit će oduzeto svima za koje se utvrdi da su sklopili brak zbog boravišne dozvole, onima koji se bave trgovinom ljudima ili bilo kojom vrstom teških kriminalnih radnji. Takvima, također, može biti odbijeno pravo da uopće apliciraju za državljanstvo Belgije.

Isto tako, otežana je i procedura prijema u državljanstvo. Jer aplikaciju za državljanstvo Parlament prosljeđuje Komisiji za državljanstvo.
(Anadolija)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zajednička štabna vježba Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Sukladno međunarodnim uputama za izvođenje štabnih vježbi, simulacija štabne vježbe izvedena je na temelju unaprijed pripremljenog glavnog scenarija razvoja...

Možda vas zanima i ovo