Petak, 1 ožujka, 2024

Kako pogrešnom prehranom usporavamo metabolizam?

Preporučeno

U želji da što prije dostignu vitkost, mnogi ljudi čine velike pogreške zbog kojih na koncu i ne uspijevaju smršavjeti. Činite li ih i vi?

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nadljudskim naporima trudite se usavršiti svoje tijelo – ne jedete, vježbate, brojite kalorije… Unatoč tomu, kažu stručnjaci, rezultati će najvjerojatnije izostati. Zašto? Zato što ćete na taj način sami narušiti svoj metabolizam. To ne znači da se sad trebati vratiti prejedanju, naprotiv! Ali u bitku za vitkost zaputite se naoružani znanjem i nekim pametnim savjetima.

1. Jedete pogrešan doručak

Da, doručak je najvažnija stvar na svijetu i ne biste ga trebali izbjegavati. No pripazite što jedete za doručak, jer vas neke namirnice zapravo čine još gladnijima tijekom dana. Iako su cjelovite žitarice zdrave, nemojte jesti samo njih, jer će vam se kasnije tijekom dana itekako otvoriti apetit. Naime, ujutro su u tijelu visoke razine inzulina, a uz ugljikohidrate rastu još više. Rezultat je glad već negdje oko 12, 13 sati. To ne znači da se trebate odricati žitarica, samo ih kombinirajte s proteinima. Primjerice, zobene pahuljice, banana i nemasni jogurt, idealna su kombinacija.

2. Škrtarenje na proteinima

Cijeli dan tijelo prolazi kroz procese ‘prometa proteina’, što bi prevedeno značilo ‘razbijanje’ vlastitog mišićnog tkiva. Zvuči zastrašujuće, ali zapravo je riječ o prilično normalnom procesu. No problem se javlja kod žena koje ne jedu dovoljno proteina, a koji su potrebni za normalno funkcioniranje mišića zahvaljujući aminokiselinama koje sadržavaju. Dakle, nipošto nemojte izbjegavati proteine, posebno ako redovito prakticirate tjelovježbu. Nemojte si stvarati zdravstvene tegobe i usporavati metabolizam, jer nećete postići željene rezultate.

3. U želji za mršavošću, manje jedete

Ako želite smršavjeti, morate smanjiti unos kalorija. No problem je to što mnogi to shvaćaju drastično pa se trude jesti što manje, a to nikako nije dobra ideja. Tijelu treba hrana jer je hrana energija zahvaljujući kojoj svakodnevno moramo funkcionirati. Ako malo i rijetko jedete, trošite rezerve koje vam jako trebaju, a pritom usporavate metabolizam. Rezultat je taj da ne mršavite, odnosno ako i mršavite, ti se kilogrami vrlo brzo vraćaju. Morate naučiti jesti pametno – dnevno smijete imati pet obroka, ali pazite da budu uravnoteženi i zdravi. Tako ćete normalno jesti, ali ćete ipak unositi manje kalorija.

4. Ispijanje dijetnih sokova

Možda takvi sokovi doista i imaju manje kalorija, ali svejedno će vas udebljati i usporiti vam metabolizam. Zašto? Istraživanja pokazuju da dijetni sokovi sadržavaju umjetne šećere koji potiču djelovanje hormona baš kao i pravi šećer. Metabolizam odgovara usporavanjem pa rezultati izostaju, odnosno puno ih je teže postići. Rješenja ima. Pravite sami svoje sokove od voća. Takvi su sokovi prirodni i zdravi, samo se trebate malo potruditi, a tijelo će vam biti zahvalno.

(Tportal)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas