Kako pomoći sebi i drugima da se živi duže: Gotovo polovinu smrti uzrokuju bolesti srca | | Bh-index

Kako pomoći sebi i drugima da se živi duže: Gotovo polovinu smrti uzrokuju bolesti srca

Zdravlje    Datum: 28.09.2019.    
Autor: Redakcija


Širom Planete upozoravajući na značaj očuvanja zdravlja srca, zdravstveni radnici obilježavaju 29. septembar kao Svjetski dan srca, naglašavaju povodom ovog datuma iz Udruženja specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH (FBiH). Ove godine se ovaj datum globalno obilježava pod sloganom „Budi heroj svog srca”.

Gotovo polovinu smrti uzrokuju bolesti srca

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje umire oko 17.9 miliona ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 miliona smrti. To je više nego HIV, malarija ili rak.

Iz Udruženja ukazuju i upozoravaju da se čak 80 posto prijevremenih smrti od bolesti srca i krvnih sudova može izbjeći tako što ćete u svoj svakodnevni život unijeti nekoliko jednostavnih promjena, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja, redovna kontrola krvnog tlaka, holesterola, regulisanjem tjelesne težine i redovnom fizičkom aktivnošću.

Bolesti srca i krvnih sudova bila su jedna od vodećih tema trodnevnog Simpozija javnozdravstvenih specijalista FBiH, koji je danas (subota) završen u Zenici, u organizaciji ovog Udruženja i domaćinstvo Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), pod sloganom „Zdravlje – zajednička odgovornost”.

-Pozivamo građane da uvedu ove, naoko male, promjene u svoje živote i navike, koje će im omogućiti da žive duže, zdravije i kvalitetnije. Neka Svjetski dan srca bude dan kojim ćemo jedni druge motivirati da možemo biti primjer mogućih promjena za bolje zdravlje svih nas, poručuju iz Udruženja specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH (FBiH).

Najčešći rizični činioci za kardiovaskularne bolesti su pušenje, neuravnotežena i nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost i prekomjerna konzumacija alkohola. Na svaki od ovih činilaca možemo sami djelovati!

Kako pomoći sebi i drugima da se živi duže

Jedini način prevencije je izbjegavati i liječiti rizične činioce, a za osobe koje ih nemaju zdravo se hraniti, održavati tjelesnu težinu u granicama normale, biti tjelesno aktivni (baviti se zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem) i izbjegavati hronični stres.

Inicijativom Svjetske kardiološke organizacije, osnovan je Svjetski dan srca koji se obilježava svake godine 29. septembra. To je vodeća svjetska organizacija za podizanje svijesti o kardiovaskularnim bolestima, uključujući bolesti srca i moždani udar.

Svjetska zdravstvena organizacija u svojim generalnim preporukama o tjelesnoj aktivnosti za odraslu populaciju u dobi između 18 i 64 godine preporučuje dva do tri puta sedmično kardio trening uz dodatak treninga koji uključuju velike mišićne skupine usmjerenih za razvoj i jačanje mišićnog fitnesa dva puta sedmično.

Što se tiče trajanja samih aktivnosti, minimalna preporuka je 150 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta žustre aktivnosti sedmično.

Nekoliko jednostavnih obećanja

U skladu sa ovogodišnjim sloganom Svjetskog dana srca, svi mi možemo biti Heroji srca obećavši nešto našim prijateljima, porodici, zaposlenicima….

Obećajte svojoj porodici da ćete kuhati i jesti zdravije;

Obećajte svojoj djeci više vježbi, više fizičkih aktivnosti, recite NE pušenju i pomozite onima koje volite da i oni prestanu;

Obećajte kao zdravstveni da ćete pomoći svojim pacijentima da odustanu od pušenja i smanje holesterol;

Obećajte kao kreator politika da ćete podržati i promovirati politike koje pomažu zdravije srce;

Obećajte kao zaposlenik da ćete doprinjeti za okruženje koje će pogodovati zdravijem srcu;

Obećajte jednostavno…. za moje srce, za vaše srce, za sva naša srca.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.