Nedjelja, 11 travnja, 2021

Kako popraviti vezu nakon prevare?

Nemojte propustiti

Kaže se da možete popraviti slomljenu vazu, ali će se ljepilo uvijek vidjeti. To možda vrijedi za staklo ili keramiku, ali veze su nešto drugo.

Istina je da jednom kada se preljuba dogodi ne možete očekivati da se stvari vrate u “normalu” preko noći, no mnogi su parovi uspjeli premostiti ovaj problem, preboljeti svu bol nanesenu uvredom preljube i nastaviti sretno svoj zajednički život.

Ako ste vi ta koja je prevarena i pokušava oprostiti partnerovu nevjeru, ako ste vi ti koji ste varali i bili uhvaćeni, ali ne želite izgubiti partnera ili ako znate osobu kojoj je potreban savjet vezan za ovu situaciju možda će barem malo pomoći naši savjeti…

1. Dobro razmislite o situaciji

Osoba koja vara mora se odlučiti voli li svog partnera dovoljno da učini sve što je moguće da spasi vezu. Varanje je potpuna izdaja povjerenja osobe koja vas voli i bilo bi ludo očekivati da će vam on reći: “Ok, opraštam ti. Jesi nabavila onaj šampon koji sam tražio?”. Biće potrebno puno truda i žrtvovanja. A ako ste na drugoj strani priče i bili ste prevareni, onda znam kako vam je sada. I, vjerujte, skrivati to i pretvarati se da vam nije stalo je potpuno krivo. Nemojte bol držati u sebi, radije se dobro isplačite. Jednom kad izbacite to iz sebe moći ćete racionalnije razmišljati i odlučiti želite li ga natrag ili ne.

Ilustracija
Ilustracija

2. Uđite u srž problema

Govoriti o stvarima koje su vašeg partnera ili vas navele na varanje nije lako, ali to je jedini način. Vidite, ja mislim da većina mojih propalih veza nije uspjela zbog toga što ja više volim probleme “pomesti pod tepih” i pretvarati se da je sve u redu. To je definitivno jednostavniji način, ali to samo vodi daljnjim i još većim problemima. Pokušajte spoznati probleme u vezi i pronaći rješenja za njih. Samo tako možete početi iznova.

3. Zaboravite na riječi i fokusirajte se na djela

“Volim te” je zbilja značilo nešto prije epizode varanja, ali sada, iskreno, ne vrijedi apsolutno ništa. Zato ako ste vi ti koji ste varali, pronađite drugi način da pokažete i dokažete svoju ljubav i ponovo vratite svoj kredibilitet u vezi. Ako pak ste vi prevareni, isto očekujte. I nemojte se dati “povući” natragu u vezu materijalnim stvarima, skupocjenim poklonima (začudili biste se koliko žena “padne” na ovu foru). Ovo vam ne garantuje dugoročnu sreću.

4. Oprostite i, ili pređite preko toga, ili krenite dalje

Vaš partner vas je varao, već ste razgovarali puno o tome i odlučili ste krenuti dalje i pokušati održati tu vezu. Čestitke na tome što ljudima dajete drugu šansu i želite ostati u vezi. No, ljubomora i manjak povjerenja ubuduće će vam predstavljati veliki problem. Zato se pobrinite da, nakon što oprostite svom partneru i oboje naučite lekciju, ovu ružnu “epizodu” u vašoj vezi gledate kao dio prošlosti, a ne da mu je stalno predbacujete. Vaš partner bi vam trebao pomoći tako da naporno radi na tome da vrati vaše povjerenje, a vi pak biste trebali biti otvoreni prema njegovom trudu. Dakle, nemojte prebrzo popustiti, ali isto tako nemojte tu njegovu pogrešku koristiti kao izgovor za vaše ljubomorne ispade, vrijeđanja ili kako biste mu to stalno “turali pod nos”.

5. Ponovo zapalite plamen stare ljubavi

Razmislite o prošlim vremenima, o dobrim trenucima i stvarima koje su vas spojile i ojačale kao par, pa sada ponovno pokušajte proživjeti te trenutke. Počnite ponovo zajedno izlaziti van – na večere, u kino, na kampovanje, planinarenje ili što god već u čemu oboje uživate. Jedan od najčešćih razloga varanja je osjećaj zaglavljenosti i rutine. Ako se uopšte ne želite vraćati na staro – krenite potpuno iznova. Radite nešto što niste nikad prije i dajte si šansu da se ponovo zaljubite.

6. Nemojte biti osvetoljubivi

Osveta nikad nije rješenje i vi se nećete osjećati bolje ako partneru vratite “milo za drago”. Ako ste već odlučili iskreno poraditi na toj vezi onda to i učinite, i to ne polovično.

7. Radite na povjerenju

Svaka zdrava veza temelji se na povjerenju, zato će se stvari vratiti na staro tek kad se ponovo vrati povjerenje. Ponekad je potrebno i nekoliko godina da se odnos vrati u ono stanje u kojem je bio prije “nesretnog događaja”. A ponekad se dogodi da shvatite da nema šanse da ćete ikada toj osobi ponovo moći vjerovati. Tada pak treba imati snage i otići. A za to ponekad treba jednako toliko snage koliko i da se ostane.

Svako sebe najbolje poznaje. Neke osobe spremne su drugima dati drugu šansu, a neke pak povjerenje cijene više od ičega i kada ga izgube znaju da nema šanse da ga ikada vrate. Što vi mislite? Jeste li ikad bili u situaciji da ste prevarili ili bili prevareni? Kako ste vi reagovali i što biste savjetovali tim osobama?

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasnici sarajevskog fast fooda “Otrov” preminuli od koronavirusa

Studenti su ovaj fast food zvali "Otrov", a znali bi kazati da iako jedu kod "Otrova", tu se niko...

Možda vas zanima i ovo