Srijeda, 3 ožujka, 2021

Kako pušenje povećava rizik od obolijevanja od COVID-a

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Koji su to studiji koji pokazuju da pušenje duhana i elektronskih cigareta povećava mogućnost obolijevanja od COVID-a 19, za serijal “60 sekundi o koroni” objašnjava dr. Eldina Nizamić.

Možda se pitate postoji li još nešto što možete učiniti da biste se zaštitili od virusa COVID-a 19, osim održavanja fizičke distance, pranja ruku i korištenja maske. Važan korak da izbjegnete najozbiljnije simptome ove bolesti je da prestanete koristiti duhan i elektronske cigarete.

Znamo da udisanje nadražujućih supstanci, poput duhanskog dima i isparavanja elektronskih cigareta, loše utiče na mehanizam čišćenja pluća i šteti imunološkom sistemu, tako što dovodi do hronične upale u disajnim putevima.

Naučna istraživanja su pokazala da pušači imaju 2,4 puta veću vjerovatnoću da dobiju teže oblik COVID-a 19 u odnosu na one koji ne puše. Bitno je naglasiti da elektronske cigarete i ostali elektronski sistemi koji se trenutno reklamiraju i nude, pogotovo mladima, a kao alternativa pušenju, nisu manje štetni.

Oni sadrže nikotin i ostale toksine štetne za korisnike i ljude u njihovoj neposrednoj blizini. Studije su pokazale da mladi ljudi koji koriste elektronske cigarete imaju pet puta veću vjerovatnoću da obole od COVID-a 19.

S obzirom da je vrijeme pandemije, prava je prilika da pušači naprave taj značajan korak i prestanu pušiti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo