Srijeda, 28 rujna, 2022

Kako su građani primili novi šamar od bh. vlasti: “Šuti, trpi, pakuj kofere i na autobus”

Nemojte propustiti

Novinari Nove BH pitali su građane šta misle o posljednjoj odluci vlasti BiH, odnosno o odbijanju da se pomogne građanima privremenim pojeftinjenjem goriva.

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u drugom čitanju. No, zakon je usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je Predstavnički dom usvojio ranije.

Delegati Doma naroda PSBiH usvojili su amandman Dušanke Majkić kojim se ukidanje akciza ograničava na 30 dana. Za je glasalo osam delegata, protiv sedam, uz entitetsku i opću većinu.

Da bi zakon bio usvojen, odnosno da bi akcize bile ukinute – što su tražile i vlade oba bh. entiteta, potrebno je da bude usvojen u identičnom tekstu. Ukoliko do toga ne dođe, zakon će se smatrati odbijenim.

Novinari Nove BH pitali su građane šta misle o posljednjoj odluci vlasti BiH, odnosno o odbijanju da se pomogne građanima privremenim pojeftinjenjem goriva. Ovo su neki od odgovora:

“Ovo sve što rade, nek rade za sebe. Nama više ništa ne preostaje nego spakovati kofere i na autobus ili avion. Ovo je katastrofa.”

“Misle samo o sebi. Kako će zadržat pozicije i raspodijeliti budžet između sebe i to je to. Građani kao da ne postoje.”

“Moj muž se vozi autom na posao jer nema drugog prevoza. Ako sutra ne bude imao za gorivo, kako će doći na posao.”

“Narod šuti, trpi. Vozi kad možeš, kad ne možeš parkiraj i zdravo. Nema tu puno priče ni pametovanja.”

“Sumnjam da će ovo ikad pojeftinit. Mislim da će ostat oko tri marke gorivo. Neće nam pomoći zato što plate neće rasti. Ostat će haos, ne samo sa gorivom, nego i sve ostalo.”

To su neki odgovori od građana, a njihova razmišljanja, kao i preporuke ekonomskih stručnjaka možete pogledati u prilogu Nove BH:

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo