Subota, 16 listopada, 2021

Kako su raspisivani namjenski tenderi za nabavku vozila GP-u

Nemojte propustiti

granicna policijaDa su tenderi u našoj zemlji uvijek pod opravdanom sumnjom zbog moguće korupcije potvrđuje i način nabavke vozila za potrebe Granične policije u mandatu bivšeg direktora Vinka Dumančića. Specifikacije tendera bile su skrojene za odabrana vozila i, naravno, odabrane dobavljače.

Doskorašnji direktor Granične policije za vrijeme svog mandata volio je tri stvari: zemljake iz Hercegovine, suprugu i golfove. Prvo je od firme u kojoj mu je radila supruga za Graničnu policiju nabavljao autodijelove. Onda je odlučio od zemljaka iz Ljubuškog kupovati službene golfove.

Prošle godine Vinko Dumančić potpisao je ugovor s ljubuškom firmom MRM o kupovini 25 golfova sedme generacije vrijedan 970.000 maraka. Svaki je golf koštao po 38.000 maraka. Krajem godine, graničari su imali viška novaca u budžetu pa su ga odlučili potrošiti. Opet su raspisali tender, opet je MRM bio najpovoljniji i opet je Granična policija postala ponosnim vlasnikom još šest golfova. Plaćeni su 237.000 maraka. Zanimljivo je da je tenderskom dokumentacijom napravljena specifikacija potrebnih vozila koja se u dlaku poklapa sa specifikacijama golfa. Tako je pored zapremine motora, kataloške potrošnje bila određena čak i zapremina prtljažnika, što je u startu eliminiralo sve druge proizvođače, utvrdila je revizija, piše Federalna.ba

“Mišljenja smo da provođenjem postupka nabavki, u konkretnom slučaju, nije u dovoljnoj mjeri osigurana pravična i aktivna konkurencija, što je jedan od osnovnih principa Zakona o javnim nabavkama”, stoji u nalazu Ureda za reviziju institucija BiH.

I onda, dva mjeseca pred odlazak u penziju, u proljeće ove godine Vinko Dumančić raspisuje još jedan tender. Pogađate, opet se kupuju golfovi sedmice, i to 30 komada. I opet je najpovoljniji ponuđač MRM iz Ljubuškog.

“Nakon zakonski provedene procedure, kao najpovoljniji ponuđača izabrana je fiorma MRM Ljubuški s kojoj je sklopljen ugovor u ukupnom iznosu od million i 225 hiljada maraka”, stoji, među ostalim, u dopisu Granične policije.

Pet istih ljudi godinama čini komisiju za javne nabavke u Graničnoj policiji. Oni su i osmislili da se tender za nabavku novih golfova za granične policajce ne objavljuje u medijima nego u Službenom listu BiH, što je zakonska mogućnost koju je Dumančić velikodušno iskoristio. Tako je, zahvaljujući pobjedama na tenderima, MRM počela bilježiti nagli poslovni uzlet. Tenderima i Miroslavu Rupčiću, istaknutom HDZ-ovcu i jednom od osuđenih u aferi “Hercegovačka banka”. Rupčić, zvanično, sa MRM nema nikakve veze. Ali je znakovito da je prisustvovao na otvaranjima ponuda u ime firme čiji je suvlasnik Blago Rupčić – njegov otac.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo