Srijeda, 6 srpnja, 2022

Kako zabaviti djecu u vrijeme kućne izolacije?

Nemojte propustiti

Dok se svijet suočava sa jednom od najvećih pandemija u posljednjih nekoliko decenija, mnogi ljudi širom svijeta borave izolovani u svoja četiri zida. Neki su ovaj period izolacije shvatili kao podstrek da rade na sebi i unaprijeđuju svoja znanja, dok se drugi suočavaju sa problemima, strahovima i dosadom.

Vanredno stanje je poseban izazov za ljude sa malom djecom koja su navikla na boravak napolju sa svojim drugarima. Većina djece, iako nesvjesna ozbiljnosti situacije koja se dešava u svijetu, ima velikih poteškoća da se zabavi,  da bi im ovi dani prošli uz osmijeh i dobro raspoloženje.

Ukoliko imate poteškoća da organizujete kvalitetnu zabavu za djecu tokom karantina, a da ona ne uključuje kompjuter ili televizor, pored raznih online prodavnica dečije opreme zahvaljujući kojim možete opremiti prostor za igru, evo još nekoliko zanimljivih predloga koji vam mogu koristiti.

Igrajte društvene igre

Jedna od najboljih zanimacija za djecu tokom boravka u kući jesu društvene igre. Ukoliko je vaše dijete malo starije, imate veliki broj zanimljivih društvenih igara koje bi bile interesantne njima, ali i vama.

Igre sa kartama su najpopularnije, pogotovo ako igra više ljudi. Igre magarca, tablića, remija, mau-mau su od nekih koje mogu da podstaknu vaše dijete na razmišljanje i zabavu.

Tu su i čuvene društvene igre kao što su Monopol i Riziko, ali i širok dijapazon lego kockica i puzli koje su stvorene za vašu kreativnost i snalažljivost.

Organizujte kućnu žurku za pamćenje

Vaše dijete već obožava određene muzičke izvođače? Uz to, veliki je fan slatkiša, sokova i dobre zabave? Onda je organizacija kućne žurke za sve ukućane u omiljenim pidžamama fenomenalna ideja.

Budite kreativni i osmislite pozivnice za žurku, vrijeme i mjesto održavanja, Da li će to u pitanju biti dnevna ili spavaća soba, možda terasa ili dvorište? Na vama je da odlučite. Pripremite grickalice, muziku i dekorišite dom sa svojim mališanima.

Na taj način će vaše dijete učestvovati od samog početka organizacije vaše čuvene pidžama-party žurke, što će mu biti zanimljivo ali i korisno za učenje kako te stvari funkcionišu u realnom svijetu.

Sigurni smo da će vaša žurka uz đuskanje, najomiljenije hitove i dosta slatkiša da bude fenomenalna i nezaboravna! Štaviše, nije na odmet i da vam pređe u praksu, s vremena na vrijeme, zar ne?

Svirajte, crtajte, pjevajte i učite sa svojom djecom

Najbolji način da podstaknete kreativnost kod svoje djece jeste da zajedno sa njima unaprijeđujete njihove talente. Ukoliko vaše dijete ima afiniteta i talenta za muziku, ovo je idealno vrijeme da zajedno pjevate i svirate pjesme.

Osim pjesama koje će naučiti, cijeli taj muzički proces može da bude zabavan i koristan za unaprijeđivanje dječijeg sluha i osjećaja za ritam i melodiju.

Ukoliko vaše dijete gaji veliku ljubav prema crtanju, ovo je idealna prilika da mu obezbijedite veliki broj bojica i flomastera kako bi se dijete zanimalo sa svojim crtežima koje će čuvati za cijeli život.

Pored zabavnih i kreativnih igara, ovo je odlično vrijeme da vaše dijete uči strani jezik kroz interaktivne igre, pjesme, muziku i crtane filmove. Ovo je i prilika da se i roditelji podsjete osnova gramatike jezika i da vježbaju sa djecom.

Žmurke su uvijek provjereno dobra opcija

Pored društvenih igara, tu su i one zanimljive igre koje zahtijevaju kretanje u prostoru. Tako su žmurke, jedna od najpopularnijih dječijih igara, od pamtivijeka sjajna igra za dobar provod unutar četiri zida.

Iznenadili biste se dokle doseže dječija mašta i gdje će im sve pasti na pamet da se sakriju. Osim žmurki, tu su i razne druge igre kao što su muzičke stolice, pantomime, dobacivanje sa loptom koja ne smije da padne, i tome slično.

Čitajte bajke zajedno

Iako živimo u 21. veku okruženi tehnologijom sa svih strana, ne dozvolite da propustite da vašem djetetu pročitate one najljepše dječije bajke i priče koje svi pamtimo i dan-danas.

Naučite vaše dete da bude koncentrisano i da vas sluša tako što ćete svojim vještim imitiranjem zvukova i likova dočarati jedan totalno drugačiji svijet. Na taj način ćete podstaći maštu kod vašeg djeteta koja će mu jednoga dana, sigurno biti od koristi.

Trudite se  da maksimalno uživate u svom domu

Neka vam ovaj period u karantinu probudi dodatnu inspiraciju da zajedno sa svojom djecom uživate i naučite nešto novo. Ovo je momenat za zbližavanje sa svojom porodicom i zato ga maksimalno iskoristite.

Učvrstite svoju povezanost i iz karantina izađite nasmijani, bolji i pametniji. Do tada, ne zaboravite da se dobro zabavite sa svojom djecom u svoja četiri zida.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dragan Čović odustaje od kandidature: Borjana Krišto ide u utrku za Predsjedništvo BiH

Sastanak članova najužeg predsjedništva HDZ-a još traje, a na ovom sastanku bi se trebala donijeti odluka o kandidatskim listama...

Možda vas zanima i ovo