Srijeda, 29 rujna, 2021

Kakva Grčka, finansijski zemljotres trese Kinu

Nemojte propustiti

Više od polovine kineskih kompanija čijim se akcijama trguje na tamošnjim berzama, suspendovalo je trgovanje zbog nestabilnosti i velikog gubitka vrijednosti.
Najmanje 1.430 od 2.800 listiranih kompanija obustavilo je trgovanje dok tržište nastavlja nevjerovatnu fluktuaciju, prenosi CNN pozivajući se na državne medije u Kini.

Kompanije – uglavnom male i srednje, očigledno ispoljavaju nervozu zbog velikih promjena vrijednosti svojih akcija na berzi.

Akcije kompanija mogu biti suspendovane iz trgovanja mjesecima, čak I godinama – sve je stvar regulatornog odobrenja . Dok to čine, preduzeća još mogu naći neku odbranu od nestabilnosti, ali moguće je da samo odlažu neizbježno .

Akcije u Šangaju su pale više od 30 odsto za manje od mjesec dana, od 12. juna, nakon što su dostigle nevjerovatne vrijednosti. U jednom momentu, Šangajski kompozitni indeks skočio je za 60 odsto. A onda je krenuo pad.

Od 12. Juna, Šangajski kompozitni indeks izgubio je 32 odsto vrijednosti, dok je drugi indeks Šenžen, koji se često poredi sa američkim Nasdacom, pao za 41 odsto.

Kineska vlada je pokušala da stabilizuje tržište, ali se čini da su ti napori imalo malo efekta – tržišta su ostala krajnje nestabilna.

Kineske akcije potonule su i srijedu, uprkos naporima regulatora da zadrže krizu koja je izbrisala milijarde dolara sa berzi u zemlji.

Šangajski kompozitni indeks je na otvaranju pao za čak 8 odsto, da bi se pad smanjio na četiri odsto sredinom trgovanja.

“U ovom trenutku oseća se panika na tržištu I ekspanzija iracionalnog damping akcija, što je dovelo do pada likvidnosti na berzi”, ocenila je kineska regulatrona komisija za hartije od vrijednosti.

Vlada čini sve da spasi tržišta. Centralna banka je sasjekla kamatne stopena rekordno niske nivoe, brokerske kuće su obavezane da kupe akcije vrijedne milijarde, a regulatori su suspendovali nove IPO. Međutim, investitori nisu uvjereni u uspjeh tih mjera.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo