Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Kakva nas zima čeka, ima li BiH dovoljno ogrjeva? Ovo su nove cijene nakon zabrane o izvozu

Nemojte propustiti

“Svi inputi koje imaju proizvođači porasli su od 30 do 40%, dok je cijena peleta porasla više od 100%”

Odluka o zabrani izvoza drvnih sortimenata, ogrjeva i drugih proizvoda od drva, koja je na snagu stupila prije nešto više od dvije sedmice, zasad je dovela do toga da bh. građani imaju dovoljne količine ogrjeva, ali još nije značajnije utjecala na nižu cijenu.

Prema riječima Laze Šinika, sekretara Udruženja šumarstva i prerade drva u Privrednoj komori RS-a, upravo ovaj, možda najvažniji učinak primjene odluke, već je ispunjen jer trenutačno na tržištu BiH postoje dovoljne količine ogrjeva.

“Glavni cilj je postignut jer neće ništa ići iz BiH, odnosno šumski drvni sortimenti ostali su kako bi njima raspolagali domaći drvoprerađivači”, rekao je Šinik za Nezavisne novine.

“Dio proizvođača peleta koji je suočen s nemogućnosti isporuke kupcima izvan BiH vjerojatno će procijeniti hoće li nastaviti proizvodnju u punom kapacitetu i lagerovati je te prodavati na domaće tržište ili će smanjivati proizvodnju dok ne prođe ovih 90 dana”, kazao je.

Bh. proizvođači svjesni su kako je cijena na našem tržištu isforsirana i veća nego što je realno.

“Svi inputi koje imaju proizvođači porasli su od 30 do 40%, dok je cijena peleta porasla više od 100%”, naveo je.

Dodao je kako očekuje blagi pad cijena peleta, iako taj pad neće biti drastičan.

“Sve upućuje na to da ćemo imati povećanu proizvodnju i da proizvođači peleta računaju na domaće tržište, a ne samo na inozemno”, rekao je Šinik.

Da je cijena peleta sa 640 KM smanjena za 50 KM te sada iznosi 590 KM po toni, potvrdio je Muhamed Helać, menadžer kompanije koja se bavi ovom djelatnošću. Za iscijepana drva spustiti su cijenu sa 148 KM po metru na 138 KM.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vrhunac je turističke sezone u Neumu: “Sve je puno i gužva se ne smanjuje”

Što se tiče utjecaja Pelješkog mosta na neumske turističke rezultate ima i pozitivnih i manje pozitivnih strana. Vrhunac je turističke...

Možda vas zanima i ovo