Subota, 18 rujna, 2021

Kakve su kazne za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH

Nemojte propustiti

Nije samo u slučaju 9. januara ingorisana odluka Ustavnog suda BiH. Brojni su drugi primjeri neprovođenja odluka. No, niko za to nije odgovarao.

Od 2005 do 2015. Ustavni sud je izrekao 91 rješenje zbog nepoštivanja odluka.U 2016 iz Ustavnog suda kažu , broj neizvršenih odluka iznosti 13.

Danas u 2018. od Ustavnog suda BiH iako smo poslali dopis nismo dobili odgovor, tako da tačan broj odluka Ustavnog suda BiH koje se ne poštuju ostaje nepoznat.

Na listi institucija koje ignorišu Ustavni sud su niži sudovi, skupštine opština, kantona, kantonalne i entitetske vlade, Vijeće ministara BiH, ali i pojedinci.

Ako pogledamo Ustav, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće. Oni koji ih ne poštuju prema zakonu kažnjavaju se zatvorskom kaznom.

Advokat Vlado Adamović ističe kako se ne sjeća da je neko odgovoarao zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda .

“Ja znam da se jako mnogo priča o tome , ali se ne sjećam da je donesena neka odluka u tom pogledu, čuo sam raznorazne komentare da je teško zapravo pronaći službenu osobu, ali ja tvrdim da to nije tako , ako sistematično provedete istragu onda ćete znati ko je zapravo dužan da provodi odluke u kom organu, kojoj instituciji, ko odgovara za to i ko bi mogao kazneno odgovarati zato što nije izvršio odluku Ustavnog suda”, kazao je Adamović za N1.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo