Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Kakvu ovo poruku šalju? Vlada RS-a nastavlja da militarizira MUP u vrijeme kada Milorad Dodik spominje “mirni razlaz” u BiH

Autor:NAP

Nemojte propustiti

U Bosni i Hercegovini, svaka nabavka oružja svakako zabrine građane imajući u vidu našu prošlost, a još više zabrinjava olako davanje saglasnosti za nabavku teškog vojnog naoružanja za potrebe policije.

Vlada Republike Srpske (RS) nastavlja da militarizira MUP Republike Srpske, saznaje novinska agencija Patria. Ova vijest dolazi u vrijeme najava Milorada Dodika (SNSD) o “mirnom razlazu” Bosne i Hercegovine, a militarizacija policije ne upućuje na mir.

O tome svjedoči zahtjev upućen na više adresa o dozvoli za uvoz Rogue Lite – borbene stanice na daljinsko upravljanje, kalibra 12,7 milimetara i Rogue Lite – borbene jedinice na daljinsko upravljanje, kalibra 7,62 milimetra.

Zahtjev za dozvolu, kako to nalaže zakon, proslijeđen je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu odbrane i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji. Zahtjev je došao iz Sektora za vanjskotrgovinsku politiku i strana ulaganja, tačnije od pomoćnika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, koje u konačnici, a na osnovu datih saglasnosti, daje konačnu dozvolu za uvoz oružja.

Ovaj zahtjev za saglasnosti za uvoz oružja i vojne opreme upućen je u februaru ove godine, a prema ovom zahtjevu, krajnja upotreba predmetne robe je ugradnja i instalacija na vozilo koje je “Tehnički remont” u Bratuncu, a po obavezama iz kupoprodajnog ugovora sklopljenog između “Tehničkog remonta” i MUP-a Republike Srpske od 13. avgusta 2019. godine.

Kako je potvrđeno za Patriju, saglasnosti su došle iz svih nabrojanih institucija, izuzev Ministarstva odbrane BiH, jer ministar Sifet Podžić nije potpisao takvu saglasnost. Direktor OSA-e Osman Mehmedagić te ministrica Bisera Turković i Selmo Cikotić dali su zeleno svjetlo za uvoz ovog vojnog naoružanja, koje će koristiti MUP RS!?

Kako su pojasnili vojni analitičari, daljinski upravljiva borbena stanica sa mitraljezom od 12,7 milimetara je moderni oružni sistem namijenjen za ugradnju na lako oklopljena višenamjenska vozila.

Daljinski upravljiva borbena stanica (DUBS) sastoji se od: oružne stanice koje se montira na vozilo komandno-upravljačkog bloka sa sistemom za upravljanje vatrom (SUV) i elektronikom elektromotornog pogona, smješteni unutar vozila.

Prototip ovog vozila pod imenom “Despot” predstavljen je na proslavi neustavnog dana Republike Srpske na svečanoj ceremoniji (paradi) u Banjoj Luci 9. januara 2019. godine.

Podsjećamo i na priču koja je bila aktuelna prije nekoliko godina, kada je pažnju zaokupljala informacija da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nabavlja 2.500 automatskih pušaka, čija se isporuka očekivala iz Srbije.

Vlasti ovog entiteta uvjeravali su da se puške nabavljaju radi opremanja policije u borbi protiv terorizma, ali je dalje bilo mnogo onih koji su strahovali da se policija naoružava s nekim drugim, skrivenim namjerama.

Šta se sada krije iza nabavke borbene jedinice na daljinsko upravljanje različitih kalibara?

U Bosni i Hercegovini, svaka nabavka oružja svakako zabrine građane imajući u vidu našu prošlost, a još više zabrinjava olako davanje saglasnosti za nabavku teškog vojnog naoružanja za potrebe policije.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ranije je, prilikom pokušaja nabavke 2.500 dugih cijevi, isticao da vjeruje kako se iza svega krije uspostavljanje neke vrste oružanih formacija te da će tražiti i informaciju o nabavci oružja kako bi utvrdio da li se radi sve po zakonu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo