Utorak, 13 travnja, 2021

Kakvu su inicijativu za Bosnu i Hercegovinu spremili Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar?

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Evropska unija mora pomoći Bosni i Hercegovini da postane politički stabilna i institucionalno funkcionalna, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, koji će na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a predstaviti zajedničku inicijativu šest zemalja o BiH.

“Moramo pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari političku stabilnost i institucionalnu stabilnost, što je ključno za njeni evropski put”, rekao je Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a, javlja Hina.

Jedna od tema sastanka bit će i stanje na zapadnom Balkanu, kao priprema za sveobuhvatniju raspravu o tom području na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Ministar Grlić Radman je najavio da će u ponedjeljak predstaviti “non-paper” o Bosni i Hercegovini, zajedničku inicijativu šest zemalja članica – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Kipra.

U tom dokumentu ističu da BiH mora ostati u centru pažnje EU-a, da je članstvo BiH u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Jedan od prvih ciljeva na tom putu je sticanje kandidatskog statusa, za što je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Evropska komisija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo