Srijeda, 31 svibnja, 2023

Kalabuhov poručio iz NSRS: BiH se može odlučiti za vojno – političke saveze, ali Rusija ima pravo da reaguje

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Igor Kalabuhov je neprihvatljivim okarakterisao i sankcije političkim predstavnicima RS i osudio ih.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov obratio se Narodnoj skupštini RS i kazao da je ovaj parlament stub RS.

“Rusija kao garant Sporazuma za mir u BiH dosljedno se zalaže za poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda od kojih je sastavljena BiH. Uvjereni smo da decentralizirana arhitektura BiH osigurava normalno funkcionisanje entiteta i suživot konstitutivnih naroda, ostalih i građana u okviru jedinstvene i suverene države”, istakao je Kalabuhov.

Upravo se čita:  Komšić o američkim bombarderima: "Poruka je jasna"

On se, podsjećamo, obratio na posebnoj sjednici NSRS na poziv iz Banja Luke, a koju je zatražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Moramo konstatovati destruktivnu politiku međunarodne zajednice. Sebična želja da se njihovi interesi promovišu u BiH prvenstveno kroz euroatlantske integracije dovela je do podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vidimo duboke probleme u FBiH, u kojoj se krše prava Hrvata na legitimno predstavljanje. Došlo je vrijeme da se puna odgovornost za budućnost BiH prenese na predstavnike konstitutivnih naroda. Rusija se zalaže za ukidanje Ureda visokog predstavnika”, istakao je Kalabuhov i ponovo osporio Christiana Schmidta kao visokog predstavnika.

Upravo se čita:  Cvijanović glasala protiv da se 25. maj proglasi Danom žalosti u BiH

Dodao je da cijeni principijelan stav vrha RS po ovom pitanju, te da se djelovanje visokog predstavnika ne može smatrati legitimnim.

Kalabuhov je neprihvatljivim okarakterisao i sankcije političkim predstavnicima RS i osudio ih.

“Poštujemo suvereno pravo BiH da realizuje vanjskopolitičke prioritete, ali i mi imamo pravo naglasiti potencijalne probleme u slučaju pristupanja BiH političkim i vojnopolitičkim savezima koji imaju neprijateljsku liniju prema Ruskoj Federaciji”, kazao je Kalabuhov, čime je ponovio ranije prijetnje BiH koje je izrekao komentarišući moguće pristupanje BiH NATO-u.

Upravo se čita:  Dodik "zapjenio" zbog Zvizdićeve izjave: O imovini mogu da razgovaraju samo RS i FBiH

Najavio je skoro otvaranje kancelarije ambasade Rusije u Banja Luci i kulturnog centra.

Optužio je Zapad da propagandom iskrivljuje ciljeve “specijalne operacije Rusije u Ukrajini”.

“Veze Rusije sa BiH imaju veliki potencijal. Povećan je izvoz bh. poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. Uvjereni smo da slične mogućnosti postoje i u ovom trenutku”, kaže Kalabuhov.

Napomenuo je da Rusija svrstava BiH u prijateljske države, te podsjetio na produženje ugovora o snabdijevanju plinom po istim uvjetima.

Pročitajte još

Izdvajamo

AccuWeather objavio detaljnu prognozu za ljeto: Nema dobrih vijesti za BiH i Balkan

"Padavine bi trebalo da budu blizu historijskog prosjeka za veći dio ovog regiona, što će biti dobra vijest za...

Možda vas zanima i ovo