Utorak, 27 srpnja, 2021

Kamberović otvoreno: „Nalazimo se u najvećoj krizi od rata, međunarodna zajednica je konačno shvatila s kim imaju posla…”

Nemojte propustiti

Međunarodna zajednica može napraviti kroz stavljanje i zatezanje sankcija. Ako to ne bude išlo, oni bi mogli poduzeti i neke drastičnije mjere. Ali, ne vjerujem da su oni u ovom trenutku spremni na to”, kazao je Kamberović za N1.

Aktuelne događaje u Bosni i Hercegovini gostujući na N1 televiziji komentirao je historičar Husnija Kamberović

“Ideje koje Milorad Dodik i ekipa oko njega promoviraju u posljednje vrijeme su doista vrlo problematične i vrlo opasne. Ali ja vjerujem da postoji način da se može izaći iz ove krize bez da eskalira u nešto čemu smo bili svjedoci 90-ih godina. Izetbegović je pozvao i druge i pokušava da napravi jedan širi blok, i to je dobro da se organizira jedan širi blok, da se stvori jedan blok političkih stranaka koje su spremne poštovati zakon. Ovdje je pitanje stvaranja i objedinjavanja onih političkiih snaga koje su spremne braniti zakon naspram onih koji su, očito, spremni po svaku cijenu kršiti te zakone”, kazao je Kamberović.

„Očito da je međunarodna zajednica shvatila s kim ima posla”.

“Ako mi nemamo neke unutarnje snage da riješimo te probleme, međunarodna zajednica u ovakvim okolnostima kakve vladaju i u međunarodnim odnosima, krizama negdje drugdje u svijetu, malo je vjerovatno da će međunarodna zajednica napraviti neku robusnu akciju da ona riješi te probleme. Ali, šta može napraviti? Može napraviti kroz stavljanje i zatezanje sankcija. Ako to ne bude išlo, oni bi mogli poduzeti i neke drastičnije mjere. Ali, ne vjerujem da su oni u ovom trenutku spremni na to”, kazao je Kamberović za N1.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo